motiváció

2018.04.25. 17:25

Béremeléssel erősítik a dolgozók hűségét

A KSH legfrissebb adatai szerint februárban országosan a bruttó átlagkereset 306 500 forint volt, 11,9 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Somogyi szakemberek a következő időszakban továbbra is növekvő bérekkel számolnak: versenyképes keresetek nélkül nehéz megtartani hosszú távon a szakképzett munkaerőt.

Harsányi Miklós

– A versenyszféra más területeihez hasonlóan a kereskedelemben is emelkedtek a bérek – mondta kedden Maráz Ferenc, a kaposvári Marázplast Kft. ügyvezető igazgatója. – Egyre inkább érzékelhető a munkaerő-elvándorlás, s annak érdekében, hogy a vállalkozások tartósan is kiszámíthatóan működjenek, gyakran a kötelezőnél is nagyobb béremelést hajtanak végre. Ez jól felfogott érdekük. A jelenség amúgy nálunk is érzékelhető: mi csaknem 30 kollégát foglalkoztatunk, s az utóbbi egy évben 3-4 fő távozott tőlünk, igaz, persze újakat is felvettünk.

A szakember szerint egyre inkább megbecsült munkakör a pénztáros, a targoncás, de a szakképzett eladók is szinte azonnal munkába állhatnak. Maráz Ferenc azt mondta: cégüknél legutóbb közel 10 százalékos béremelésben részesültek a dolgozók, s úgy tűnik, hogy a következő években is marad a két számjegyű növekedés. Peres Norbert, a 320 dolgozót foglalkoztató kaposvári Fusetech Kft. gyárigazgatója rámutatott: ha a trend marad, akkor az iparágban legalább 5-6 százalékos béremelésre lesz kilátás.

– Döntő, hogy a termeléshez szükséges létszám folyamatosan rendelkezésre álljon – hangoztatta. – Operátorokat és műszaki vezetőket is várunk, a múlt héten pedig közel 1,5 év keresés után munkába állt egy minőségbiztosítási technikus.

A KSH adatai szerint 2017 I-IV. negyedévében az alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete megyénkben 244 231 forint volt, országosan 297 017 forint. Keszthelyi László, a Magyar Számviteli Szakemberek Egyesületének megyei alelnöke kiemelte: ősi, azaz hosszú évtizedekre visszanyúló oka van a megyei és az országos átlagkeresetek közötti eltérésnek. Somogy alapvetően agrármegye, ám az utóbbi időszak feldolgozóipari és turisztikai fejlesztései alapot adnak a bizakodásra, s így minden bizonnyal akár átlagosan 10-12 százalékos bérnövekedés lehet az előttünk álló években.

Tovább erősödő gazdaság, munkahelyteremtő somogyi beruházások

Újabb munkahely teremtő beruházások, korszerű út megépítése Kaposvár és az M7-es sztráda között, s további ipari befektetők megjelenése: Keszthelyi László szerint ezek összessége jótékony hatással lehet a helyi gazdaság fejlődésére. Rámutatott: most már egyre több somogyi cégvezető felismerte, hogy nem igazán célravezető kizárólag az előírt mértékben emelni a béreket. A jól képzett, nagy tapasztalattal rendelkező szakemberek ugyanis nem feltétlenül mindig külföldre vándorolnak, hanem adott esetben a térségünkben vagy a fővárosban keresnek állást.

– A munkások anyagi megbecsüléséhez ha közvetve, de az állam is hozzájárulhat – jegyezte meg. – A különböző szabályozók – adók, járulékok – segítségével kedvezően befolyásolhatja a folyamatokat.

Szalai Károly somogyaszalói őstermelő szerint az agráriumban az átlagosnál is nagyobb arányú béremelés indokolt, Keresztes Tibor kaposvári vendéglős úgy látja: a vendéglátásban fokozatosan javultak a keresetek, ám a folyamat erősítése létérdek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában