közterület-használati díj

2018.04.20. 09:00

Nincs egyezség – Kaposhomok előtt hétfőtől befékez a mozgóbolt

Megoszlanak a vélemények a somogyi kistelepülések polgármesteri közt arról, jót tesz-e a településnek, ha mozgóbolt járja a falvakat, s ott vásárolhatnak a helyiek. Van aki védené az önkormányzat által fenntartott boltját, mások szerint a konkurencia a lakók érdekeit szolgálják.

Harsányi Miklós

mozg—bolt

Kaposhomokon várhatóan hétfőtől megszűnik a mozgóbolt. Hétszáz forintról 1500 forintra nőtt a közterület-használati díj. – Szerintem durván, messze az infláció felett emelte meg a közterület-használati díjat a kaposhomoki önkormányzat, ilyen körülmények között nincs értelme tovább dolgozni – mondta Ács József, a kaposvári Ács Pékség tulajdonosa. – Csalódott vagyok, közel 15 éve foglalkozom mozgóboltos árusítással, ám így még nem jártam. Cégünk folyamatosan közel 50 somogyi településre viszi a friss kenyeret, tejet, felvágottat, s csupán tíz községben kell fizetnünk, ám a kaposhomoki tarifa messze a legmagasabb. Az emelés ellenére az idén tovább folytattuk az árusítást Kaposhomokon, abban reménykedtem, hogy az önkormányzat meggondolja magát, s előbb-utóbb mérsékli a fizetnivalót. Ez elmaradt.

– Egy ügyvéd közreműködésével hivatalosan is próbáltam tájékozódni az ügyben – hangsúlyozta a kaposvári vállalkozó. – Abban bíztam, hogy a rendeletet úgy módosítják, hogy kizárólag az alkalmi árusokra vonatkozzon, s így a magas fizetnivaló alól mentesülnek azok, akik napi rendszerességgel biztosítják a lakosság ellátását. Tévedtem, semmilyen változás nem történt. A körülmények miatt kénytelenek vagyunk lépni, s eldöntöttük: április 23-tól megszüntetjük a mozgóboltos árusítást a településen. Most a közelben újabb községet keresünk, ahol folytathatjuk a munkát, hiszen abból van forgalmunk, ha a járműveink úton vannak.

Barta István, Kaposhomok polgármestere érdeklődésünkre elmondta: az önkormányzat tulajdonában lévő nonprofit kft. üzemelteti tavaly augusztus óta az egykori Coop-boltot, akárcsak a helyi kocsmát. Ez négy helybelinek biztosít állást, s a bejelentett dolgozók rendelkeznek a szükséges képesítéssel.

– Saját kezünkbe vettük a sorsunkat, a lakosság korábban közmeghallgatáson értesülhetett az említett díjemelésről – emelte ki. – Melyről hosszas mérlegelés után döntött a képviselő-testület és nem úgy, hogy a hasunkra ütöttünk, s hirtelen elhatároztunk valamit. Úgy érzem: Kaposvártól alig tíz kilométerre meg tudjuk oldani a lakosság ellátását, sőt, a falugondnoki szolgálat közreműködésével igény esetén az élelmiszert vagy a gyógyszert is eljuttatjuk az idős, beteg lakóknak. Szerintem hosszú távon is fenntartható ez az értékesítési lehetőség, nem beszélve arról, hogy a helyi bolt egyfajta találkozási pont. S erre manapság szerintem különösen nagy szükség van, hiszen vásárlás közben az emberek találkoznak, beszélgetnek, a közösségi élet egyik színtere a falusi üzlet.

Hús, tej, táp: mozgásban az árusok

A gigeiek rendszeresen négy mozgóboltban vásárolhatnak: a hús-hentesárun kívül kenyeret, tejet és a napi fogyasztáshoz szükséges termékeket, s zöldségárus is felkeresi a települést. Bálint Ildikó polgármestertől tudjuk: ezek a vállalkozások nem fizetnek az önkormányzatnak, csak arra van szükség, hogy rendelkezzenek a szükséges engedélyekkel. S persze arról is egyeztetniük kell, hogy a községben hol, s milyen körülmények között árulhatnak.

A mozgóbolt a batéiak számára is lehetőséget teremtenek: az élelmiszeren kívül egy tápárusításra szakosodott vállalkozó is dolgozik a térségben.

– A községben egy üzlet működik és ezen kívül hetente egy mobil ABC jár hozzánk – tájékoztatott Süle Tibor, Alsóbogát polgármestere, aki szerint így konkurencia van a faluban, s ez elvileg a lakosság érdekét szolgálhatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában