egyedülálló eljárás

2018.04.18. 19:30

Tigrisen segített a kaposvári doki

Egy 350 kilós szibériai tigrist műtött szerdán délelőtt Gippert Róbert kaposvári állatorvos a szegedi vadasparkban. Igornál egy Közép-Európában egyedülálló, saját-sejtes ízületkezelési eljárást alkalmazott.

Góz Lilla

Szeged, 2018. április 18. Szõke István, a Szegedi Vadaspark állatorvosa asszisztál egy szibériai tigrisen végzett regeneratív sejtekkel történõ kezelésnél a vadasparkban 2018. április 18-án. Az állat saját zsírszövetébõl vett regeneratív (õs)sejteket is tartalmazó szövetet tisztítás után visszaültetik a kezelésre szoruló csípõízületbe. Jobbra a beavatkozás vezetõ Gippert Róbert, a kaposvári Ro-Vet Kft. vezetõ állatorvosa. MTI Fotó: Rosta Tibor

– Igor évek óta ízületi fájdalmakkal küzdött – mondta el Gippert Róbert. – A Szegedi Vadaspark tizenhárom éves nagyragadozóját az emberi ízületek kezelésében már Magyarországon is sikerrel alkalmazott új Lipogems eljárással kezelik. Az eljárás az állat saját zsírszövetéből vett regeneratív őssejteket is tartalmazó szövetállománnyal gyógyítja a sérült ízületeket.

– Októberben csináltuk először egyedülálló módon Közép-Kelet Európában ezt az eljárást. Eddig mintegy harminc kutyánál alkalmaztuk a terápiát. Nagyon minimális szövetkárosodással jár, nincs varrat és utókezelés sem – mondta el a kaposvári Ro-Vet Kisállat Rendelő vezető állatorvosa. A szakember bízik abban, hogy Igor két-három héten belül teljesen felépül. A jövőben kéthetente figyeli és vizsgálja meg állapotát. Az eddigi tapasztalatok alapján kilencven százalékban az állat teljesen meggyógyul, fájdalmak nélkül tud tovább élni.

A beavatkozás egyébként Magyarországon már évek óta elérhető a humán gyógyászatban, de állatgyógyászati alkalmazása csak a közelmúltban vette kezdetét, ezen a terápiás területen való alkalmazása még aránylag új. Nyugat-Európában és Észak-Amerikában is egyelőre viszonylag kevés klinikán zajlik, Közép-Kelet-Európában pedig jelenleg kizárólag hazánkban érhető el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában