videó

2018.04.08. 14:39

Több ezer mozgóurna járja a megyét

Háromszázhuszonhat mozgóurnát kértek Kaposváron pénteken délután négy óráig. Az időseknek, mozgásukban korlátozottaknak vasárnap három óráig még volt lehetőségük igényeiket jelezni. A Liget Otthonba ötvennégy mozgó urnát vittek ki a lakóknak.

Góz Lilla

– Arra szavazzon, akire szeretne. El tudja olvasni? – kérdezte az egyik gondozó Karádi Istvánnétól. A 92 éves néni elmesélte: huszonegy évesen ment férjhez, felnevelt két gyereket és van már dédunokája is. – Nagyon büszke vagyok rájuk, egyikük most vett részt országos matematika versenyen, ahol szép eredménnyel szerepelt – mesélte büszkén Panni néni. Elmondta: nagyon sok választáson van túl, a világháború idején volt, hogy nem tudott elmenni szavazni, de nagyon fontosnak tartja, hogy 92 évesen is megtegye.

– Kétszer eltörött a bal lábam, egyszer a jobb, nem nagyon tudok menni. Eleinte még járókerettel próbálkoztam, most már csak tolókocsival tudok mozogni – tette hozzá Karádi Istvánné. Azt mondja: nagyon sok párt volt a szavazólapon, sokat nem is ismert közülük. Szíve szerint döntött kire szavaz.

– A legjobbat szeretném, legyen jó világ és békesség az emberek között – mondta meghatottan a nyugdíjas asszony.

Rajta kívül még ötvennégyen kértek mozgóurnát a Liget otthonba. Hatvan időset gondoznak itt. Szilágyi Andorné az ágyában szavazott, nem tud felkelni, de fontosnak tartotta, hogy éljen állampolgári jogával.

– Majd én bedobom, menni fog – mondta az ügyintézőknek.

Nem csak az idős otthonokba, hanem számos családi házban élő időshöz is vittek mozgóurnát. Egy Parkinson-kóros kilencven feletti bácsi például egy hete gyakorolta otthonában hogyan írja alá az ívet, nagyon készült. Hogy szavazni tudjon. Kaposváron 326 mozgóurnát kértek pénteken délután négy óráig – tudtuk meg Csillag Gábor jegyzőtől. Az időseknek, mozgásukban korlátozottaknak vasárnap három óráig még volt lehetőségük kérni.

Minden szavazáson voksolt a 98 éves néni

Mozgóurnát kért lakására Harangozó Józsefné, vagy ahogy Balatonbogláron sokan ismerik Ica néni. A 98 éves asszony kérdésünkre elmondta: minden egyes voksoláson leadta szavazatát, ezért nem is volt kérdés a mostani. – Mindig szavaztam – mondta a nyugalmazott pedagógus. – Mindig nagy magyar voltam és most is az vagyok.

Balatonboglár díszpolgára elmondta: sosem politizált, s nem is volt párt tagja. De mégis tevékenyen kivette a részét a voksolásokból a Helyi Választási Bizottság tagjaként. Ica néni szerint az idei választáson nagyon sok párt olyan indult, köztük több olyan is, amelyről még életében nem hallott.

Harangozó Józsefné kiemelte: 36 évig tanított mindig a gyerekek érdekeit képviselte, és mindent megtett városáért. Reméli olyan jelölt nyer, aki Balatonboglár érdekeit képviseli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában