több külföldi érkezik

2018.05.20. 17:15

Asztalosremekek gazdagítják a hácsi faluképet

Sajátos közmunkaprogramban tevékenykednek a helybeliek Hácson, asztalosüzemükkel már országos közfoglalkoztatási kiállításon is bemutatkoztak. Ám mint a legtöbb zsáktelepülésen, itt is a közlekedés hátráltatja a fejlődést. Nagyot lendítene a falun, ha megépülhetne egy másfél kilométeres összekötő út Kisberénnyel.

Gyeszát Zsolt

Gépek zaja szűrődik ki abból a gazdasági épületből Hácson, melyben egy térkőgyártó helyiség, s egy jól felszerelt asztalosüzem is működik. – Sok mindent csinálunk, folyamatosan van munka – jegyezte meg Klotz Zoltán asztalos. Az eredetileg szobafestő végzettségű Németh Józseffel és a vízvezeték-szerelő Subicz Zsolttal hárman dolgoznak a kis üzemben.

Mint elmondták, nagy segítség számukra a közmunkaprogram, mert zsákfalu lévén nehéz elhelyezkedni másképp. Így a szakemberek a falu javára serénykednek: utcanévtáblák, hirdetőtáblák, kút, az óvoda fakerítése, s raklapból készült utcai bútorok árulkodnak munkájukról. Egy helyiséggel arrébb pedig már térkő és mederlap készül. Czilinger Jánostól megtudtuk: naponta 220 térkövet öntenek, melyből helyben készül járda.

Minderre Csökli Orsolya polgármester is okkal büszke, hisz azon kevés somogyi település között vannak, akik tavaly már a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási kiállításán is bemutatkoztak, s a kiállításról készült kiadványba is bekerült a falu. Igaz, ehhez az is kellett, hogy eredményes legyen a közmunka harmadik pillére is, a már évek óta zajló fóliasátras és a szabadföldi növénytermesztés.

– Minden évben sokan vásárolnak az itt termelt zöldségekből, volt hogy vidékről jöttek ezért – tette hozzá Klotz Zoltánné nyugdíjas, aki nem messze lakik az elárusító pavilontól.

Amit nem ad el az önkormányzat, abból savanyúságot, paradicsompürét készítenek. A helyi óvodát is ellátják zöldséggel minden évben, a falu főzőkonyhája a gyerekek és az idősek étkezését is biztosítja. – Sokak szerint luxus, hogy óvodát tartson fent egy kistelepülés, de én ragaszkodom ehhez – mondta Csökli Orsolya. – Elöregedő zsáktelepülés vagyunk, ha nincs óvoda, nincs fiatalság sem. Közel hatmillió forint iparűzési adót fizet egy, a falu mellett működő marhatelep, ezt az összeget is az óvoda működtetésére fordítjuk.

Egyre több a külföldi a településen, akik nyaralónak vesznek ingatlant, felújítják a házakat. Hollandok, franciák, németek érkeztek Hácsra, velük együtt közel 380 lelkes a község. Az lendíthetne még nagyot a falun a polgármester szerint, ha a jelenlegi földes út helyén megépülhetne egy másfél kilométeres összekötő út Kisberénnyel, melyet hosszú évek óta szorgalmaznak már. Az összekötő út egyszerűsítené a közlekedést, s az óvoda fenntartása szempontjából is fontos lenne. Hisz jelenleg négy kisberényi gyermek is jár a hácsi óvodába, az ő fuvarozásuk naponta több mint negyven kilométert jelent Lengyeltótin keresztül. Az összekötő úttal ez csupán hat kilométer lenne napi szinten. Közel negyvenen ingáznak a településről munkába, az utóbbi időben többeknek is sikerült a versenyszférában elhelyezkedniük. Ám vannak, akik a közeli marhatelepen kaptak munkát, mások Balaton-parti településeken dolgoznak.

Közösséget kell kovácsolni

Minden pályázati lehetőséget igyekeznek megragadni. – Azért mert kicsik vagyunk, még merhetünk nagyot álmodni – mondta Csökli Orsolya. Pályázati forrásból újították fel néhány éve a művelődési házat, mely fontos közösségi színtér a faluban és itt van a könyvtár is.

– Van igény a könyvekre, elsősorban gyerekek, fiatalabbak kölcsönöznek – mondta Kocsis Henriett könyvtáros.

– Nyílt Wifi-elérhetőséget is biztosítunk itt, így amikor a könyvtár már zárva van, akkor is sokszor megtelik a művelődési ház udvara gyerekekkel – tette hozzá a polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában