No drog!

2018.05.01. 15:20

Életveszélyes kábulat: vidéken még herbált szívnak a fiatalok

Közeledik a tanév vége, a fiatalok egyre felszabadultabbak, a szülők pedig gondterheltebbek, nehogy a szórakozóhelyeken vagy a fesztiválokon tiltott szerek, drogok után nyúljanak csemetéik. Átalakulóban vannak a drogfogyasztási szokások a régiónkban, és ez az általunk megkérdezett szakértő szerint érinti megyénket is.

Kovács Gábor

Tíz drogfogyasztóhoz jutottak el a nyomozók, miután egy postán rendelt csomagban új pszichoaktív szereket találtak. A csomagot egy marcali és egy mesztegnyői fiatalember akarta átvenni a postán, de bilincs csattant a csuklójukon, amikor elfogták őket a rendőrök.

Új jelenség figyelhető meg a kábítószerpiacon, mert mostanában a dizájner drogok visszaszorulása jellemző, és egyre inkább visszatérnek a klasszikus szerek, tudtuk meg Szemelyácz János addiktológustól, az Indít Közalapítvány szakmai vezetőjétől. Ez kedvezőbb, mert a régi narkotikumok hatásairól már többet tudnak a szakemberek. A minden hónapban új hatásmechanizmussal jelentkező, és gyakran fatális következményekkel járó dizájner drogok terjedése, amely három-négy éve volt a csúcson, sokkal veszélyesebb tendencia volt.

– A szegényebb rétegeknél, a vidéki szegregátumokban azonban még mindig a szintetikus kannabinoidok a legnépszerűbbek, mint herbál vagy biofű – mondta Szemelyácz János. – A 20 év alatti fiataloknál a herbál az olcsósága miatt jóval nagyobb arányban van jelen, ez rendkívül káros, hogy éppen a serdülők között terjed.

Az addiktológusok újabban azt is tapasztalták, hogy a drogterjesztők rossz minőségű vadkendert szintetikus szerekkel dúsítanak fel, és klasszikus holland fűként adják el. A szakértő hozzátette: aki az illegális piacról szerzi be a drogot, számítson arra, hogy ott nincs minőségbiztosítási rendszer.

Örökzöld téma az alkoholfogyasztás a fesztiválokon. Ezzel kapcsolatban Szemelyácz János megjegyezte: üdvözölni lehet, hogy a fröccsivás szokása újra népszerűvé válik, mert ez kevésbé káros, mint amikor a fiatalok égetett szeszekkel ütik ki magukat a bulikon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában