gyérítés szükséges?

2018.05.09. 14:00

Madárcsicsergés helyett károgás – varjúinvázió Somogyban

Nagyon elszaporodtak a vetési és a dolmányos varjak Somogyban. A vadászok szerint szükség lenne nagyobb fokú gyérítésre, de a lehetőségeik korlátozottak. Siófokon a fákat vágták vissza, hogy fészkelési helyüket megszüntessék, ugyanis a vetési varjú évek óta védettséget élvez.

Góz Lilla

– A vetési varjú sok éve védett, míg a dolmányos varjú nem – mondta Kemenszky Péter. Az Országos Magyar Vadászkamara Somogy megyei titkára elmondta: a dolmányos varjú szezonálisan vadászható július elsejétől február végéig.

– Erre a fajra a szarkával és a szajkóval együtt korábban egész évben lehetett vadászni, 2004-től az uniós csatlakozás óta már nem, pedig amikor a fészekaljaikat nevelik tavasszal, hat-nyolc fiókának rengeteg táplálékot kell hordaniuk és ilyenkor okozzák a legnagyobb kárt az általunk hasznosnak tartott apróvadfajokban, mint például a fácán, mezei nyúl, fogoly. Továbbá a vízi és énekes madarakat, valamint a hüllőket, kétéltűeket is nagymértékben gyérítik – mondta Kemenszky Péter.

Kemenszky Péter hozzátette: július elseje előtt csak külön eljárási díj ellenében, a hatóság engedélye mellett lehet gyéríteni, de ezzel nem sokan éltek. Megjegyezte: a közelmúltban tartott vadgazdálkodási tanács ülésen azt a határozatot hozták, hogy a vadászatra jogosultaknak száz hektáronként kell egy ragadozót elejteniük évente, ez lehet aranysakál, róka, borz, nyest, mosómedve vagy dolmányos varjú, szarka vagy szajkó. Ezeket ellenőrzik is, továbbá az érdekképviseletek azt kérték, hogy a hatóság engedélyezze, hogy a gyérítést idényen kívül is végrehajthassák.

– Olyan a szeme mint a sasnak és olyan ravasz, mint egy róka. Fegyveres gyérítésre, jogszerű csapdázásra van lehetőségük a vadászoknak. Mérgezni már nem lehet a madarakat– mondta el a megyei titkár.

Molnár Marcell, a Magyar Madártani Egyesület kaposvári csoportjának vezetője elmondta: nagyon könnyen urbanizálódnak a dolmányos varjúk, kifosztják az énekesmadarak fészkeit és előszeretettel fogyasztanak rágcsálókat. Hozzátette: mivel a vetési varjú védett madár, csak az élőhelyük megszüntetésével tudják az állományt ritkítani, ezért metszették például vissza a fákat például Siófokon. A somogyi belvárosban az utcákat folyamatosan kellett takarítani, mert odapiszkítottak a madarak. Irtani viszont nem lehetett a vetési varjút, mert védett madár. Ezért a platán fák tetejét vágták vissza, ahol előszeretettel fészkeltek korábban.

– Rengeteg a vetési varjú a köztereken – mondta Péntek László, Segesd polgármestere. Hozzátette: nem változott évek óta a helyzet, gyéríteni nem lehet az állományt, mert védett madarak, a fák pedig olyan magasak, hogy talán tűzoltó autóval lehetne azokat visszavágni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában