csellengés

2018.05.04. 21:00

Mikor a gyerek világgá megy...

Tizedével csökkent az eltűnt kiskorúak száma Somogyban, ám még így is átlag ezer esetet jelentenek a rendőrségnek évente. Ez persze nem ezer eltűnt embert jelent, hiszen vannak fiatalok, akik többször is megszöknek a családból vagy a nevelőotthonokból.

Kovács Gábor

Megkezdődött Kaposváron a szokásos, öt hetes nyári napközi. Az első napon 112 gyerekre kellett felügyelniük a tanároknak a toponári iskolában.

A jó idő beköszöntével egyre több kiskorú csavaroghat el Somogyban is, ám a rendőrség adatai szerint a nyári szünidő elérkeztével már nem nő számottevően az eltűnések száma. Nincs összesítésük arról, hogy a Balaton-part miatt a megye veszélyeztetettebb volna a többinél, vagy a kiskorúak úticélja a Balaton lenne. Az azonban biztos, hogy az eltűnések magasabb számban fordulnak elő azon rendőrkapitányságok illetékességi területein, ahol gyermekotthonok találhatók, így Kaposváron, Fonyódon és Marcaliban.

– Az eltűnések okai többnyire tipikusnak mondhatók: egy rossz érdemjegy vagy bizonyítvány, esetleg családi problémák, veszekedések, vagy a gyermekvédelmi intézményben megromlott viszonyok, megváltozott helyzetek, kalandvágy, ifjúkori szerelem – sorolta Bakó Zsuzsanna, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. – Az intézeti nevelteket nem a nyár motiválja szökésükben, hanem a kibújás a kötöttségek és a szabályok alól, illetve a családhoz, baráthoz, barátnőhöz való visszatérés.

A megyében a kiskorúak eltűnései az elmúlt években csökkenő tendenciát mutatnak. 2016-ban mintegy 1000 eltűnést regisztráltak, ez a szám 2017-ben mintegy 140 eltűnéssel volt kevesebb. Ez azonban az eltűnések és nem az eltűntek száma.

A rendőrség a fiatal eltűnésének bejelentését követően haladéktalanul elkezdi a keresést a családtól, illetve a gyerekotthontól, és egyéb rendelkezésére álló adattárakból, nyilvántartásokból beszerezhető adatok, információk alapján. Rögzítik a személyleírását, utolsó ismert ruházatát, különös ismertetőjelét, családi és baráti kapcsolatait. Bakó Zsuzsanna arra is felhívta a figyelmet, hogy az eltűnések megelőzése érdekében a szülő próbáljon olyan viszonyt kialakítani gyermekével, amely a kölcsönös bizalmon alapul. Legyen nyitott gyermeke problémáira, hallgassa meg még akkor is, ha úgy gondolja, éppen nincs rá ideje, adjon neki mintát és tanácsokat, így jó eséllyel elkerülhető, hogy barátokhoz, esetleg idegenekhez fordul segítségért.

A tettek következményeiért felelősséget kell vállalni

Az eltűnések arra vezethetők vissza, hogy a gyerekek manapság többnyire semmiben sem dönthetnek, sem a családokban, sem a nevelőotthonokban, véli az iskolapszichológus.

– Az eltűnés és a szabadságvágy arra vezethető vissza, hogy egy picit azt csinálja a fiatal, amit ő akar – mondta Mátraházi Tibor, kaposvári iskolapszichológus. – Ilyenkor nem gondol bele, hogy veszélybe kerülhet, erőszak áldozata lehet. Ha jobban engednék a gyermeknek, hogy néhány őt érintő dologban dönthessen, részben megelőzhető lehetne sok eltűnés. Sajnos azonban a mai gyerekek nem tanulják meg, hogy a tetteik következményeiért felelősséget kell vállalni, ezért mennek bele gondolkodás nélkül veszélyes szituációkba.

Mátraházi Tibor hozzátette: a mai világban az internet szerepe is az eltűnést segítheti, hiszen a világhálón kontrollálatlanul lehet kapcsolatokat létesíteni, amelyek persze nem valódiak, de elhitethetik a fiatallal, hogy valaki megérti, odafigyel rá, ez vonzerő lehet a szökéshez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában