Helyi közélet

2018.05.31. 20:34

Romajó nap: „Legyetek büszkék arra, hogy cigányok vagytok”

Romajó napot tartottak csütörtökön a gyermekvédelmi hét keretében a Zita Speciális Gyermekotthonban, ahol Somos László, Wallenberg és Prima-díjas kaposfői plébános beszélgetett az állami gondozott gyermekekkel.

Kovács Gábor, [email protected]

A nagyhangú, nyegle kamaszfiúk idővel elcsöndesedtek, és figyelmesen hallgatták a papot. Megfogta őket azzal, hogy felidézte népük történetét, szokásait, amelyről a fiatalok egymás közt nem szoktak beszélgetni. A legtöbben gyermekként kerültek állami gondozásba, ezért a mindennapi életükben nem szembesültek a cigány származásukkal. Sokan a nyelvet sem beszélik, de még értenek néhány szót.

Somos atya elmesélte, hogyan találkozott a cigányokkal, és hogyan lettek egymás életének részeivé. Ő egyébként a cigány szót használja, mert a 16 népcsoportjuk máshogy nevezi magát, és szerinte nem az a fontos, hogy mit mondunk rájuk, hanem az, hogyan. Somos László 24 éve került Kaposfőre, és esténként ellátogatott egy-egy családhoz.

Azt látta, hogy a cigányok törődnek egymással és szeretik egymást. Ez olyan kikapcsolódást nyújtott neki, hogy a szabadidejét a cigánytelepen töltötte. Azóta is támogatja a cigányokat, akiket az orvoshoz vagy a hivatalba is elkísérnek az atya segítői.

– Rengeteget kaptam tőlük, tanítottak és alakítottak, teljessé tették a papi életemet – vallja Somos László. – Tisztelem és becsülöm a cigányembert, és éppúgy Isten képmásának tartom, mint bármelyik másik nép fiát. Ahhoz pedig, hogy észrevegyük egymásban Isten képmását, elsősorban önmagunkkal kell tisztában lennünk!

Somos atyának a cigány fiatalokhoz is voltak jó tanácsai

– Legyetek büszkék arra, hogy cigányok vagytok, és ezt a kultúrát képviselitek! – intette őket. – Ne tagadjátok le, melyik népcsoporthoz tartoztok. Ha ezt megvalljátok, rendben lesztek belül...

A gyerekek roma identitásával nevelési szempontból is foglalkozni kell, tartják a Somogy Megyei Gyermekvédelmi Központ Általános Iskola és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálatnál. A Romajó napra a megye gyermekotthonaiból, Nagybajomból, Nagyszakácsiból és Böhönyéről is érkeztek fiatalok. Délután a Fekete Láng autentikus cigányzenét játszott, közös énekléssel és zenével zárták a napot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában