invázió

2018.05.02. 17:30

Sok darázsra számíthatunk az idén

Sok darázsra számíthatunk az idén a lapunk által megkérdezett szakember szerint. Ha van rá mód, érdemes már most elvégezni a rovar kiirtását, ezzel akár a fészekrakás is meggátolható.

Gyeszát Zsolt

– Már többen megkerestek a napokban, akik úgy látják, hogy darázsirtási problémájuk lesz az idén – mondta Stadler László fonyódi méhész, aki szerint sok darázsra kell számítanunk az idén. Ugyanis nem viselte meg az idő a rovart, a meleg pedig csak még inkább kedvezni fog nekik. A darázsirtással is foglalkozó szakember szerint érdemes megfigyelni, hol jár a leggyakrabban a rovar, ugyanis ezekben a hetekben építi a fészket. Ha pedig módjában áll az embernek, óvatosan meg lehet próbálkozni az irtással, hiszen ezzel akár a fészekrakás is meggátolható. Megteszi bármelyik darázsirtó spray, de darázscsapda felállításával is meg lehet próbálkozni: egy flakon felső harmadát levágni, majd fordítva visszadugni a palackba. Ebbe lehet cukros vizet tenni, s akár sörrel vagy borral keverni azt, ami vonzza a darazsakat. Miután bement a rovar a palackba, kijönni már nem tud abból. – Komolyabb probléma esetén viszont mindenképp szakember segítségét kell kérni – javasolta a szakember.

A fonyódi méhész szerint a Balatonon is minden évben visszatérő problémát jelentenek a darazsak, hiszen mire a tulajdonos a tél után először kimegy a nyaralóba, addigra már beköltöztek a rovarok. – Tavaly egy nyaraló család a villanyóra-szekrényt se tudta megközelíteni, mert akkora fészek volt benne – mondta Stadler László. – Éppen ezért aki teheti, időnként ellenőrizze az ingatlanját.

Mészáros János, a Zselici Méhész Egyesület elnöke elmondta: a méhészeknek a kecskedarázs és a lódarázs okoz nagy károkat, utóbbi a méheket is támadja, de egyes esetekben egész méhcsaládokat is elpusztíthat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában