volt jegyük?

2018.05.10. 09:00

Autógumival jöttek Magyarországra a koreai szúnyogok

A Dél-Dunántúlról kiindulva gyorsan terjeszkedik Magyarországon a koreai szúnyog, amely akár betegségeket hordozhat magával. Az általunk megkérdezett zoológus szerint biztosan megjelent már Somogy megyében is, s csupán azért nem találtak példányt belőle megyénkben, mert a kutatásokkal egyenlőre nem foglalkoznak.

Kovács Gábor

Feltehetően egy autógumi szállítmányban érkezhettek hazánkba az első koreai szúnyogok. Pécsen sikerült áttelelniük tavaly. Ijesztő betegségeket terjeszthet, mint a szívférgesség, az agyvelőgyulladás, a japán encephalitis, a Nyugat-nílusi láz, sőt még a Zika-vírus kórokozóját is hordozhatják. Jól bírják a nagy hideget és a szárazságot is, inkább nappal aktívak. Agresszívak és ellenállóak, kifejezetten kedvelik az emberi vért.

A faj hazánkban már nagy területeket meghódíthatott, de a kutatásra nincs elég kapacitás – figyelmeztetett Kemenesi Gábor pécsi virológus.

Ábrahám Levente, a Rippl-Rónai Múzeum igazgatója zoológus, szakterülete a rovarok világa. Szerinte bizonyosan van már Somogyban is koreai szúnyog, és annak, hogy még nem találták meg, csupán az lehet az oka, hogy nálunk még senki sem kereste. Az országban alig néhányan foglalkoznak hasonló kutatással.

– Ha egy somogyi kistelepülésen feltűnik a koreai szúnyog, jó eséllyel senki sem veszi észre – jósolta Ábrahám Levente. – Megyénk tele van apró tavacskákkal, sok a vízfolyás, ideális hely a szúnyogoknak. A koreai szúnyogra csak akkor figyelnek fel, ha tömegesen fordul elő.

A megyei múzeum igazgatója hozzátette: Magyarországon elterjedt csípőszúnyog fajok közül jó néhány valóban betegséget terjeszthet, azonban szerencsére ezek a kórokozók a mi éghajlati övünkön nem fordulnak elő. Azonban a globális felmelegedés miatt egyre valószínűbb, hogy hazánkban is eddig olyan nem ismert betegségek ütik fel a fejüket, amelyek a tőlünk délre található országokban találhatóak.

Az élővilág ugyanis dinamikusan követi a környezeti változásokat. A szúnyog szaporodásához meleg és megfelelő mennyiségű csapadék szükséges. Hosszabb szárazság után kevesebb a szúnyog, de ha valahol nagyobb esők után állóvizek alakulnak ki, két hét alatt kifejlődhet a peterakás után.

Figyelni kell, mert ha kedvező körülményeket talál, akár tízezerszeresére is növekedhet a populáció.

Autón, repülőn

Hétfőtől országosan közel 70 ezer hektáron permetezik a vérszívókat, Somogyban több mint két és fél ezer hektáron. – Az elmúlt két hét során biológiai lárvagyérítés zajlott, 7300 hektárnyi vízfelületre juttatták ki a szúnyoglárvákat elpusztító környezetbarát készítményt – közölte lapunkkal Mukics Dániel tűzoltó őrnagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője. – A nyárias meleg miatt szinte az egész országban komoly szúnyogártalomról lehet beszélni. A helyzet kezelése érdekében a héten 283 település belterületén, összesen 70 ezer hektáron kezdik meg a kifejlett szúnyogok irtószeres permetezését. Somogyban végig a Dráva mentén és Nagyatádon gyérítik a szúnyogokat. A permetezés a méhekre veszélyes lehet, ezért a méhészeket mindenhol időben értesítették arról, hogy hol, s mikor zajlik a munka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában