hűsítés

2018.06.14. 14:00

Hamarosan építik a klímakamrákat az egyetemen

Aláírták a kivitelezői szerződést a Kaposvári Egyetem Állattudományi Klímaközpontja kialakítására. A hatszázmillió forintos építkezés még a nyáron elkezdődhet.

Koszorus Rita

Negyven évvel ezelőtt épült a sokak által csillagistállóként ismert épületegyüttes. – Nyilván az akkori kihívásoknak megfelelt, de azóta sokat változott a világ, az agrártermelés is – mondta el kérdésünkre Tossenberger János, innovációs és kutatásfejlesztési rektorhelyettes. – Sokan irigykednek ránk a hamarosan induló projekt miatt. Hiszen egy fontos mérföldkőhöz érkeztünk, mivel ez a projekt megítélésem szerint még évtizedekig meg fogja határozni az állattudományi kutatások vonulatát.

Az egykori csillagistálló helyén egy modern klímakutató központ kap majd helyet. – A klímaváltozással kapcsolatos vizsgálatokat tudjuk elvégezni annak érdekében, hogy az agrárágazat hosszútávon képes legyen a biztonságos élelmiszertermelést biztosítani – mondta Tossenberger János. – A klímaváltozás hatásait nap, mint nap érzékeljük, elég ha a június eleji rekkenő hőségre gondolunk Nekünk ezzel a kutatóközponttal lehetőségünk nyílik rá, hogy modellezük az extrém klimatikus feltételeket. Így felkészülhetünk a változásokra, s ezt átadhatjuk egyfajta receptként a gyakorlat számára.

Tossenberger János hozzátette: azt fontos tudni, hogy a következő 30 évben jelentősen megnő majd az emberiség élelmiszerigénye. S ennek még a sokszor kedvezőtlen klimatikus viszonyok mellett is eleget kell majd tenni. Ehhez az is kell, hogy a körülményeket jól tűrő állatfajokat tartsanak a gazdálkodók.

Hatszázmillió forintból készülnek el az Állattudományi Klímaközpont épületei, amelyek kivitelezését az Investment Aktív Konzorcium nyerte el közbeszerzési eljáráson. – Tizenöt hónapunk van a tervezési és kivitelezési munkálatok befejezésére – mondta el kérdésünkre Hévizi János, az Aktív Kft. vezetője. – Még ezen a nyáron megkezdjük az építkezést a területen. A központi épületet újítjuk fel, a váz gyakorlatilag megmarad, de belülről teljesen megújul. Ezenkívül építünk még hat új épületet.

Borbás Zoltán a Kaposvári Egyetem kancellárja az ünnepélyes szerződés kötésen kiemelte: hosszú út vezetett odáig, hogy győztest hirdessenek a kivitelezésre. – Nagyon fontos ez a beruházás számunkra, hiszen az egyetem egy olyan területén valósul meg a vadonatúj épületegyüttes, amelyet már régóta szerettünk volna hasznosítani. Az pedig nagy öröm számunkra, hogy helyi vállalkozó is a kivitelező konzorcium tagja, hiszen egyetemünk számára fontos a társadalmi szerepvállalás, hogy segítsük a helyi gazdaságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában