méta tábor

2018.07.04. 14:00

Egy héten át az utcasarkon is muzsika szól Karádon

Ezen a héten még az utcán is muzsikaszót hall az ember Karádon, majdnem kétszázan költöztek be a huszonhetedik Méta táborba. Az ország számos pontjáról, s többen külföldről is ellátogattak a községbe, hogy néhány napig népzenét és néptáncot tanulhassanak.

Gyeszát Zsolt

– Most kezdtem csak harmonikázni, ugyanakkor tizenkét éve játszom zongorán – mondta az ordacsehi Körmendi Péter, akit barátok példája vezetett az új hangszer felé. Mint mondta, elég csak hallani a népzenét, s máris megfogja az embert.

Ahogy a zongorista, úgy mások is elismert szaktekintélyektől tanulhatnak a táborban. – Mi a tárogató kultúráját járjuk körbe – mondta Agócs Gergely népzenész, néprajzkutató, aki immáron másodjára jár oktatóként a táborban. – A tárogató nagyon sok helyen megjelent a magyar népzenében, régi hagyományokra nyúlunk vissza. A hangszereken keresztül a saját identitásunkat erősítjük. Nemcsak úgy tárogatózgatunk, hanem például a vasvári verbunkot és a gömöri juhásznótákat játsszuk el. A mai világban az tart meg minket, hogyha van identitásunk.

 

Négy hegedűs csoport, brácsások, bőgősök, fúvósok, harmonikások, énekesek és táncosok is vannak a táborlakók között. S míg napközben a zenetanulásé a főszerep, este együtt húzzák a talpalávalót fiatalok és idősebbek egyaránt. Karádi dallamok, de kalotaszegi muzsika, s gyimesi dalok is felcsendülnek az egy hét alatt.

– Nagy öröm számunkra, hogy a táborlakók egyharmada évek óta visszatérő, kétharmada pedig új – tette hozzá Salamon Beáta, a budapesti Méta zenekar prímása, a tábor szakmai vezetője. Mint mondta, nagy az érdeklődés külföldről is, volt, aki Franciaországból érkezett. De európai folktáborok is bejelentkeztek már, melyek együttműködnének a Méta táborral a jövőben.

Salamon Beáta hozzátette: Karádon szeretnék megrendezni a tábort jövőre is, ideális helyszíne a zenei nevelésnek. Az idén már az ifjabb generáció egy-egy tehetségét is bevonták az oktatásba. – Minden hangszertípusban van egy fiatal, akire bármikor rábízhatjuk a csapatot, nagyon büszkék vagyunk rájuk – jegyezte meg a zenész.

– Úgy érezzük, hogy több táborlakó is már szinte haza jön hozzánk – mondta Schádl Szilárd polgármester. – Örömmel tölt el az is, hogy már nemcsak Magyarországról, hanem a világ számos pontjáról érkeznek ide. Azt látom, hogy a tanulás mellett örömzene van minden nap. Csaknem minden utcasarkon zene szól, néphagyományt, népművészetet tanuló fiatalok lepik el a községet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában