transzplantáció

2018.07.23. 07:00

Hallgatni kell a szívünkre: sorstársak, orvosok találkoztak

Orvosok és szívtranszplantáción átesett betegek érkeztek a somogyi megyeszékhelyre, a Szív a Szívért Alapítvány szervezett országos találkozót és konferenciát szombaton a kaposvári campuson. Mint megtudtuk, megközelítőleg hatvanan várnak jelenleg új szívre hazánkban.

Gyeszát Zsolt

– Fontosnak tartottam, hogy eljöjjek Kaposvárra, hisz találkozhattam a sorstársakkal – mondta el kérdésünkre a tatabányai Szám Ferencné, akinek 2007-ben volt szívtranszplantációja. Ő még az első száz szívátültetett között volt az országban. – Én szerencsés voltam, hamar kaptam szívet – tette hozzá. – A családom is boldog volt és megkönnyebbült ezáltal, én pedig azóta is élvezem az élet minden pillanatát.

– Még nem volt Kaposváron találkozónk, örülünk, hogy itt ünnepelhettük a 25 éves évfordulót – jegyezte meg Erdős László, a Szív a Szívért Alapítvány titkára. Negyedévszázados ugyanis az alapítvány, így jubileumi alkalom volt az idei találkozó és a konferencia. – Itt kötetlen beszélgetésre van lehetőség, ha kórházi körülmények között találkozunk, kevésbé adódik erre alkalom – tette hozzá a titkár. – Mi sorstársaknak hívjuk egymást. Nekem 2011-ben volt szívátültetésem, de a műtét után nyolc és fél hónappal még visszamentem dolgozni néhány év erejéig.

Erdős László lapunk kérdésére azt is elmondta: az alapítvány adatai szerint nyolcan élnek jelenleg Somogyban, akiknek szívtranszplantációjuk volt.

A konferencián Oláh Lajosné alpolgármester a város nevében köszöntötte a vendégeket. A Kaposváron töltött hétvége nem csak lelki feltöltődést jelentett a hajdani betegnek, kérdéseiket is feltehették az orvosoknak. Emellett közös kirándulásra, városnézésre is jutott idő. Mint megtudtuk, az alapítvány járja az országot, a szívelégtelenség megelőzésére és a gyógyítási lehetőségekre egyaránt felhívják a figyelmet, amellett, hogy erkölcsi segítséget is nyújtanak a betegeknek.

Szabolcs Zoltán: a stresszes élettől egyenes az út a szívbetegségekhez

Nem csak az alapítvány ért jubileumi korba, a szakmában is mérföldkőhöz értek, tavaly végezték el az ötszázadik szívátültetést. Szabolcs Zoltán szívsebész, az alapítvány kuratóriumi elnöke szerint fontos, hogy kapaszkodót kapjanak azok a betegek, akik a szívelégtelenség bármilyen stádiumában vannak. A már több mint száz szívtranszplantációt elvégzett szakember arról is beszélt lapunknak, hogy jelenleg közel hatvan várólistás beteg van hazánkban, ennyien várnak szívre.

A legfontosabb, hogy megtalálják az adott szervhez megfelelő beteget, ennek feltétele azonban az, hogy folyamatosan feltöltött legyen a várólista. Hiszen 2012 előtt még éppen az nehezítette meg a dolgot, hogy nem ritkán csak nyolcan-tizenketten voltak várólistán, emiatt pedig nagyon nehezen lehetett megtalálni azt a beteget, aki megfelelő lett volna a donorszervhez többek között testsúlyban, vércsoportban, s más szempontokban. Az jelentett nagy lökést a szívtranszplantációban, amikor öt éve csatlakozott hazánk az Euro­transplanthoz, vagyis a transzplantációs központokat, donorkórházakat tömörítő kiszolgáló nemzetközi szervezethez – tudtuk meg.

A szakember elmondta: a stresszes életvitel abban az esetben vezethet súlyos szívelégtelenséghez, ha infarktusokban csúcsosodik ki. A stressz az egyik rizikótényezője a szívinfarktusnak. Hazánkban mintegy 60 százalékban koszorúér-betegség, 35-40 százalékban pedig billentyűbetegség következtében alakul ki súlyos szívelégtelenség. A szívsebész szerint sporttal, stresszmentes életmódra törekvéssel, a testsúly és a vérnyomás rendben tartásával tehetünk sokat a szívünk egészségéért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában