strand az egész megye

2018.07.07. 20:00

Hiába a tiltás, sokan tilosban fürdőznek

Nyár elejére már kijelölték a strandokat a megyében, persze mindig akadnak olyanok, amelyek kijelölés nélkül is megtelnek.

Koszorus Rita

A természetes fürdőhelyeket a népegészségügyi feladatokat ellátó járási hivatalok engedélyezik. Ezek idén már megtörténtek, a strandokon a vízminőséget ellenőrizték, s folyamatosan monitorozzák azt. A Balaton déli partján Balatonberénytől Balatonvilágosig 61 ilyen található, tájékoztatott a Somogy Megyei Kormányhivatal. Ezeken kívül van még kijelölt fürdőhely Barcsnál a Dráván, Kaposváron a Desedán, valamint a hajmási Zselicvölgy Plázs.

A kormányhivatal arról tájékoztatott: a nem kijelölt fürdőhelyen való csobbanás veszélyes, mivel a vízminőség nem ellenőrzött. A szabályozott közegészségügyi feltételek ezeken a partokon nem biztosítottak, ilyen a bárdudvarnoki Petörke-tó, vagy a gyékényesi Bánya-tó.

Kisiván István polgármester, kérdésünkre elmondta: Gyékényesen folyamatosan gondot jelent az illegális strandolás. – Ahol tábla tiltja a fürdést, ott bírságra is számíthatnak – mondta a gyékényesi polgármester. – Ennek ellenére vannak, akik abból űznek sportot, hogy eltulajdonítsák a fürdést tiltó táblákat. Többször volt már rendőri razzia, megbüntették a tilosban fürdőket, de mégis mindig visszamennek. Ez komoly probléma nálunk, hiszen közel 500 hektár vízterület van a környéken, amelyet szinte lehetetlen ellenőrizni. Ráadásul az önkormányzatunk helyzete nem egyszerű, ugyanis csak a nagy tóban van egy kevés tulajdonrészünk.

Hozzátette: már régóta terveznek egy kijelölt strandot, úgy tűnik ez hamarosan valósággá válhat. – A turisztikai pályázatunk 100 millió forintos támogatást nyert a Területi- és Településfejlesztési Operatív Programból, amelynek része egy strand kialakítása – mondta el Kisiván István. – A Kastély fogadóval szemben található öbölben alakítanánk ki strandot, kiszolgáló épületekkel, mosdóval, öltözővel. Jelenleg a közbeszerzési eljárás folyik és reményeink szerint a kivitelezés elkészül még idén és jövő nyáron már kulturált körülmények között fürödhetnek az idelátogatók a Kotróban.

Bélaváron majdnem pontosan öt éve történt egy tragédia. Két fiatal lány tűnt el az egyenetlen medrű, néhol akár 15 méter mélységű bányatóban. A barátnők már sosem tértek haza, holttestüket búvárok segítségével hozták felszínre. A szörnyű tragédia óta, sokkal óvatosabbak a helyiek. – Azóta nem nagyon járnak le és jobban őrzik a vízpartokat.

Már nem járnak tömegesen tilosban strandolni

Úgy tűnik a somogyiak tudatosabbak lettek az elmúlt években a strandolást illetően. Korábban az is gyakori volt, hogy a rekkenő hőségben Rinyában mártóztak meg a péterhidaiak és babócsaiak. Most azonban a polgármesterek arról tájékoztatták szerkesztőségünket, hogy ez már nem jellemző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában