kalaposok

2018.07.14. 12:00

Kedves az időjárás a gombának, többen keresik

Kedvez az idei időjárás a gombának, e szempontból összehasonlíthatatlanul jobb az idei esztendő a tavalyihoz képest a szakemberek szerint. Kicsit meglendítheti a szezon a fogyasztási mutatót, mint megtudtuk, a balatoni éttermekben is érdeklődnek a gombából készült ételek iránt.

Gyeszát Zsolt

– Jelenleg kedvez az időjárás a gombának, nagyon jó például a vargánya terméshozama az idén – mondta Vrancsik Tibor somogyegresi gombaszakellenőr, aki napi szinten szállítja a gombát a balatoni éttermeknek. – Mennyiségében is összehasonlíthatatlanul jobb az idei esztendő, mint a tavalyi. Azt látom, hogy továbbra is a vargánya az egyik slágergomba, ám óriáspöfetegből is találni már, melyet szintén sokan keresnek. De kedvelt a sárga rókagomba és sötét trombitagomba is, utóbbi inkább fűszergombaként ismert.

A Szárszó Étteremben is jelentős mennyiségben fogy gomba a szezonban, 10-15 kilogrammot dolgoznak fel a konyhán hetente – tudtuk meg. Zeleiné Kuti Kiss Melinda, az étterem vezetője elmondta: szezonban jelentős az érdeklődés a gombából készült ételekre.

– Sok vargányát használunk fel nyáron a konyhán, az idei évben még az időjárás is kedvez ennek a gombának – mondta el kérdésünkre Kiss Sándor, a balatonszéplaki Rozmaring Kiskert Vendéglő tulajdonos-séfe. – Ma már nem csak azt tudják elképzelni az emberek, hogy beleteszik például a vadpörköltbe ezt a gombát, hanem szívesen esznek vargányából készült krémlevest, tésztát, vagy ezzel megspékelt pizzát. E tekintetben elmondható, hogy nő az érdeklődés ezekre az ételekre. Öt kilogrammot elfőzünk ebből a gombából egy hét alatt.

– Azt tapasztalom, hogy akkor nő az érdeklődés, amikor több erdei gomba is elérhető vagy amikor az éttermekben is kínálják szezonálisan – tette hozzá Vrancsik Tibor. – Év közben nem igen nő a fogyasztási mutató, továbbra is inkább csak azok fogyasztják a gombát, akik korábban is. Az emberek egy jelentős része tart még a gombától, ezért inkább megbízható helyről, piacról vagy szakembertől szerzik be. A boltban kapható csiperke és laskagomba is fogy, de európai szinten még mindig csak sereghajtók vagyunk gombafogyasztásban.

Többen is felkeresték az utóbbi időben tanácsért a szakembert, hogy a begyűjtött gomba megfelelő-e étkezésre. Ez üdvös tendencia. – Sokan ismerik a vargányát és az óriás pöfeteget, mégis láttam már olyat, aki olyan gombát gyűjtött, ami ugyan nem mérgező, ám étkezésre már nem javasolt a termőtest – mondta Vrancsik Tibor. – A kaposvári Nagypiacon is van szakellenőrzés és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal weboldalán is elérhető egy hivatalos lista, hogy hol találhatók gombát bevizsgáló szakemberek az országban. A gyűjtést is szabályok kötik: állami erdőterületen saját célra két kilogramm gomba szedhető naponta, efeletti mennyiség már engedélyköteles. Értékesítési célra pedig csak gyűjtési engedéllyel lehet gombát szedni.

Aki otthoni termesztéssel próbálkozna, annak laskagombát és egy hűvös, jól szellőző pincét javasol a szakellenőr. Ha erre nincs mód, akkor udvaron, árnyékos helyen leásott fatuskókat is be lehet oltani oltóanyaggal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában