tehetség

2018.07.24. 18:20

Két hétig lehet nevezni a Bujtor Filmfesztiválra

Augusztus 5-ig lehet nevezni 2017 júliusa után készült játék–, dokumentum– vagy ismeretterjesztő, animációs, fikciós és kísérleti rövidfilmmel, valamint versfilmmel a Bujtor István Filmfesztiválra, amelyet augusztus 18-20-a között rendeznek meg Balatonszemesen.

Góz Lilla

A szervezők elsősorban olyan filmeket várnak, amelyek valamilyen rejtély, bűnügy, titok körül zajló cselekményt dolgoznak fel, vagy a költészet valamely elemét: verset, balladát, költői életművet mutatnak be filmes formanyelven. Elsősorban fiatalos szemléletű és szubjektív alkotói megközelítéssel forgatott alkotásokat várnak – közölték a szervezők. Egy alkotó vagy alkotócsoport legfeljebb öt filmmel nevezhet, amelyek hossza egyenként csak indokolt esetben haladhatja meg a hatvan percet. A munkákat előzsűri válogatja a versenyprogramba, amelyet közönség előtt vetítenek le a Szemesi Nyármarasztó Napok keretében. A négy műfaji kategória nyertesének alkotói repülőjegyet nyernek a 2019-es cannes-i filmfesztivál idejére, filmjük pedig bekerül a Kaleidoszkóp nemzetközi VersFesztivál programjába is.

A filmfesztivált a helyi önkormányzat, a Latinovits Emlékmű Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete Bujtor István halála után alapította meg. A programok között a Balázs Béla-díjas színművész válogatott filmjei is megtekinthetőek lesznek. A tavalyi győztes alkotások is vászonra kerülnek, köztük Helstáb Martin Hurut című animációs filmje is.

– A Hurut tavaly februárban készült, egy influenzás megbetegedést mutat be saját ihletésből, mikor elkaptam a betegséget – mondta el a kaposvári egyetemista. Helstáb Martin hozzátette: rövidfilmjét nyers naturalizmus jellemzi, tavaly a legjobb animációs film díját kapta meg érte a fesztiválon. Idén a Meg kell dögleni kisfilmjével nevez, amely a Ceglédi Filmfesztivál egyik fődíját szerezte meg tavasszal. A zsűri elnöke Lutter Imre producer, médiaszakember, előadóművész lesz, a nevezéseket a www.vers.hu/versenyek, valamint a [email protected] címen várják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában