Országos Borverseny

2018.07.12. 09:00

Légli, Garamvári, Várszegi és Ikon is a legjobb borok között

Három kategóriagyőzelemmel tértek haza az Országos Borversenyről a Balatonboglári Borvidék borászai. Légli Ottó pezsgője, a Garamvári Szőlőbirtok illatos fehér bora, a Várszegi Pincészet roséja lett a legjobb a megmérettetésen.

Góz Lilla

Négy kategóriagyőzelemmel tértek haza az Országos Borversenyről a Balatonboglári borvidék borászai. Légli Ottó pezsgője, a Garamvári Szőlőbirtok illatos fehér bora, a Várszegi Pincészet rozéja, az Ikon Borászat Tulipán 2012 vörösbora is elismerést kapott a megmérettetésen.

Közel 200 résztvevő jelenlétében kedden tartották Budapesten az Országos Borversenyt. Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) elnöke köszöntőjében arról beszélt, hogy az idei 39. verseny elismertsége az elmúlt évek tudatos munkájának eredménye. A siófoki szakmai bírálaton az 51 tagú zsűri összesen 223 borászat összesen 770 tételét értékelte, ami 2017-hez mérten a résztvevők számának közel 15, a nevezett tételeket tekintve pedig mintegy 25 százalékos növekedését jelenti.

A Balatonboglári borvidékről az Ikon Borászat Tulipán 2012 vörösbora lett a Takarékok vörösbora egyben a Takarékok bora. A Garamvári Szőlőbirtok 2017-es Irsai Olivér illatos fehérbora nyerte el a szakmai zsűri tetszését. A legjobb rozébor a Várszegi Pincészet háza tá­járól került ki.

– Rozé borunk ötven–ötven százalékban kékfrankos és pinot noir szőlőből készült, a málnás–szamócás íz keveredik a tuttifruttis ízzel – mondta el Várszegi Viktor. – Nagy elismerés a mostani díj, az ország legnívósabb versenyén szerezték azt. Már 2010 óta foglalkoznak borászattal, jelenleg épül feldolgozójuk Viszen, közelebb költözve így huszonöt hektárnyi szőlőültetvényükhöz.

A pezsgők között pedig Légli Ottó 2013-as Villa Boclarja lett a befutó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában