vizsga

2018.07.10. 20:00

„Méltónak lenni a mesteri címhez”

Cukrász, szakács, pincér és autószerelő szakmákban tettek a közelmúltban mestervizsgát a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamaránál. Kedden vehették át mesterlevelüket a somogyi szakemberek.

Góz Lilla

Puska Renáta jelenleg a Kapos Hotel cukrásza, a jövőben pedig Pannonhalmán kamatoztathatja tudását. A fiatal lány néhány évvel ezelőtt a Szakma Kiváló Tanulója országos versenyen a második helyezést érte el. Családja biztatta, hogy tanuljon tovább.

– A mesterlevél azért volt fontos számomra, hogy a jövőben a duális képzés keretében diákokat oktathassak, átadhassam tudásomat – tette hozzá Puska Renáta. Megjegyezte: a mestervizsga felelősséggel jár, s nagyon fontos a szakmában az innováció, a trendek figyelése. Azt mondta: a mézes krémes, isler helyett egyre jobban hódítanak a a francia desszertek.

Darázs István Siófokon él, óraadóként oktatja a pincér szakmát, amit mellette a gyakorlatban is művel. A fél éves képzésen mind elméletben, mind gyakorlatban sokat tanult.

– Úgy gondolom a mesteri cím presztízst jelent, továbbá szeretném a jövőben a fiatal generációt oktatni, megszerettetni velük szakmájukat – tette hozzá Darázs István.

– Négy szakmában huszonnégy mesterlevelet adtuk át – mondta el Varga József. A Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke hozzátette: nagyon fontosnak tartják, hogy a gazdaság számára olyan utánpótlást biztosítsanak, amire szükség van. Csak olyan helyen lehet duális gyakorlati képzést folytatni, ahol mester is van.

– Azt tapasztaljuk korábban az idősebb, most pedig inkább a fiatalabb generáció érdeklődik a képzések iránt. Sok munkáltató állja a költségeket, hogy alkalmazottja mester lehessen – tette hozzá. Megjegyezte: Méltónak kell lenni a mesteri címhez, amely a szakma magas szintű ismerete és gyakorlása mellett, a hagyományokon alapuló munkaszereteten és tiszteleten kívül, a modern korhoz való alkalmazkodást, az új berendezések, alapanyagok ismeretét jelenti. Köszöntőjében kiemelte Nótár László szakácsmestert és Mihajlovits Róbert cukrász mestert, akik rangos országos versenyeken bizonyítottak ismét. A friss mesterek az ünnepség végén esküdt tettek. A következő képzések szeptemberben indulnak.

A vizsgázottak listája:

 

Pincér

Darázs István

Deme Dávid

Grábner Gyula

Török Róbert Lajos

Tősér Patrik

Szakács

Kocsonya Kálmán

Dolbert Ferenc

Horváth Ákos Gyula

Kolovics Anita

Póczikné Pécseli Gabriella Edina

Kovács Bálint

Schlitt Péter

Cukrász

Ambrus Alexandra

Cseh-Horváth Anita

Dublinszkiné Nagy Szabina

Maurer Attila

Nagy Dóra

Puska Renáta

Autószerelő

Barta János Krisztián

Koltai István Kornél

Kovács Bálint

Reiter Antal Dániel

Ripli András

Tarr László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában