a munka gyümölcse

2018.07.11. 09:00

Primőr zöldségek közmunkásoktól: nyitnak a helyi piacok

Érik a paradicsom és paprika is már a somogysárdi fóliasátrakban. Tizenegy közmunkás gondozza reggeltől esti a növényeket. Somogy több településén is javában zajlanak a zöldségszüretek. A terményeket pedig helyi termelői piacokon értékesítik.

Góz Lilla

– Már szépen pirosodik a paradicsom a fóliákban, naponta több kilónyi mennyiséget szedünk – mondta el az egyik somogysárdi közmunkás. A településen 1500 négyzetméternyi fóliázott területen tizenegyen paprikát, paradicsomot és uborkát termelnek. Két hektárnyi szabadföldön pedig krumplit, hagymát, almapaprikát és levendulát gondoznak.

– A helyi termelői piacon értékesítjük a zöldségeket. Nagy a keletje, már a szomszéd településekről is érkeznek vásárlók. Rászorultsági alapon pedig a helyi lakosságnak is adunk belőle – mondta el Fentős Zoltán. Somogysárd polgármestere hozzátette: nem használnak vegyszereket, csepegtető öntözéssel és ásványi anyagok visszapótlásával állítják elő a primőr termékeket. A zöldségeket a helyi konyhának is szállítanak. A napokban nekiállnak a káposzta és karfiol palántázásának, amelyeket télire savanyítva tesznek el.

– Nem tudunk annyi uborkát termelni, amennyi el ne fogyna – mondta el Sztányi Tibor. Kaposfő polgármestere hozzátette: négy hektáron nyolc fő dolgozik a település kertészetében. Jelenleg uborkát, paprikát és paradicsomot, sárga-és fehérrépát, fokhagymát termelnek, szeptemberben pedig batátát és csemegekukoricát.

– Első a helyi konyha, oda szállítjuk be a zöldségeket. A nyári napköziben uzsonnára és tízóraira is kapnak belőle a gyerekek. A helyi termelői piacunkon pedig a lakosság vásárolhat. Jövő héten megérkezik az engedély és megkezdjük a mák árusítását is – tette hozzá Sztányi Tibor.

Somogyban a startmunka program mezőgazdasági programjában 74 településen nyolcszázan dolgoznak. A közfoglalkoztatottak szabadföldi -és fóliás zöldségtermesztés mellett takarmánynövény, zöldség, gyümölcs termesztést és állattartáshoz kapcsolódó feladatokat látnak el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában