használtautó-vásárlás

2018.07.18. 09:00

Visszatekert mérőórák: milliókkal csaphatnak be

Szigorítana az unió a szabályokon a kilométeróra visszatekerések megfékezésére, ez ugyanis jelenleg reneszánszát éli. Főleg a magánszemélyek által külföldről behozott autók esetében érdemes résen lenni.

Koszorus Rita

Fotó: LANG ROBERT

Egy vevőt akár több millió forinttal is megkárosíthatnak azok az autónepperek, akik csalnak a Nyugat-Európából behozott használt autók kilométerórájával. Az Európai Bizottság felmérése szerint az EU-ban forgalomba kerülő használt autók felének visszatekerték kilométeróráját, amivel járművenként átlag 2000-5000 euró simlis áremelést érnek el. Míg a nemzeti használtautó-értékesítésben részt vevő járművek 5-12 százalékánál fordul elő a kilométeróra visszatekerése, a határokat átlépő autóknál 30-50 százalék ez az arány.

Sőt a somogyi kereskedők szerint ennél még sokkal siralmasabb a helyzet. – Nepperek hordják be a kocsikat külföldről és ezek 60-70 százalékában vissza van tekerve az óra – mondta el kérdésünkre Nász Tibor, kaposvári autókereskedő. – Rontják az igazi kereskedők üzletét, akiknek telephelyük van és felelősséggel tartoznak.

Nász Tibor szerint a magyar vevők szeretik abba az illúzióba ringatni magukat, hogy csak néhány tízezer kilométer van a megvásárolt autóban. – Mert mit szól a szomszéd, hogy 250-300 ezer kilométeres kocsit vett meg – tette hozzá a kaposvári kereskedő. – Külföldön nem reális néhány tízezer kilométer a kocsiban, csak ha harmadik kisautó a családban. Itt csak a józan ész segíthet.

Vagyis ne áruházak parkolójában vegyünk külföldi papíros autót, tette hozzá. Ha mindenképpen ilyen kocsin akadt meg a vevő szeme, forduljon kereskedőhöz.

Máté Márton siófoki autókereskedőhöz már többen fordultak segítségért ilyen ügyben. – A legtöbb magyar márkakereskedésben is, ha szervizre viszik az autót, ott minden adatát rögzítik – magyarázta a siófoki autókereskedő. – Így, ha használtan meg akarjuk venni és márkakereskedéshez fordulunk, utána lehet nézni. Megtudhatja a tulajdonos, mit javítottak rajta, mikor volt olajcsere...

Máté Márton aláhúzta, ehhez az is kell, hogy az előző tulajdonos márkaszervizben javíttassa autóját. – Behoztak hozzánk nemrégiben egy Peugeot 508-ast – idézte fel. – A kilométeróra 90 ezer kilométert mutatott. Szerencsére az autót külföldön szervizelték, s kiderült, hogy valójában 290 ezer kilométer van benne. Ez nagyjából 3 millió forintnyi értékkülönbözet, ennyivel akarták becsapni a vevőt.

A szakemberek mindenképpen körültekintést javasolnak az autóvásárlásnál. Már csak azért is érdemes utánajárni az autó „életútjának”, mert ilyenkor nagyobb összeget ad ki az ember a járműre, s az alvázszám alapján történő utánkövetés a legtöbb márkakereskedőnél nem kerül semmibe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában