évezredes hagyományok

2018.07.25. 17:32

Tizenhetedszer rendeznek országos kovácstalálkozót a hétvégén

Egy napra újra a kalapácsok hangjától lesz hangos Vése, hiszen idén is megrendezik az Országos Kovácstalálkozót, ahol felélesztik az évezredes hagyományt. Idén is az ország minden pontjáról várnak kovácsmestereket, de nem feledkeznek meg a szervezők az érdeklődő családokról sem.

Koszorus Rita

A dél-somogyi település mostanra országosra hírnévre tett szert hagyományos rendezvényérnek, az Országos Kovácstalálkozónak köszönhetően. Idén már tizenhetedszer rendezik meg a tűz és vas embereinek találkozóját. A rendezvény igazi elegye a múlt emlékei ápolásának és a jelen sokszínű kultúrája bemutatásának.

Vésén volt olyan időszak, amikor öt-hat aktív kovácsmester is dolgozott, s készített különféle használati tárgyakat az itt élők számára. A közelmúltban a paraszti közösségek legnélkülözhetetlenebb iparosa volt a kovács, hiszen a gazdálkodáshoz fontos eszközöket készített és javított. Szekeret vasalt, ekét, kaszát vagy éppen sarlót élezett. Mára ennek csak az emléke maradt, s a kovácstalálkozó amely évről-évre ide vonzza a ma is tevékenykedő szakembereket. A találkozó helyszínén egyébként egy korhű, a dél-dunántúli régióra jellemző kovácsműhelyt is berendeztek, amelybe lépve az ideérkező látogató időutazást tehet a múltba.

Az Országos Kovácstalálkozó idején begyújtják a kemencéket a vései faluház udvarán és a kovácsok kalapácsot ragadnak, hogy a vasat a saját elképzelésük alapján alakítsák, formálják.

A kovácsokat azonban nem csak az utánozhatatlan miliő vonzza Vésére, de idén is hirdetett az önkormányzat egy versenyt a mesterek számára. Akik erre neveznek azok kizárólag hagyományos kovácsolási technikával dolgozhatnak és hagyományos szerszámok elkészítésére van lehetőségük 90 perc alatt. Tehát a versenyző mesterek a régi korok kovács műhelyeinek hangulatát varázsolják majd a vései Kovácsmúzeumhoz. Az elkészült versenymunkák pedig majd ide kerülnek, hogy az utókor is megcsodálhassa a tűz és vas embereinek munkáját.

Ehhez az eszközöket és a helyszínt biztosítja a szervező önkormányzat, s hogy miként alakítják a vasat a kovácsok, az már rájuk van bízva. A szakemberek a vasat hevítéssel és kalapálással munkálják meg méretre és formára. De a kovácsolás nem csak órákon át tartó kopácsolásról szól, mivel mostanra – a falusi élet és a gazdálkodás átalakulásával – igazi művészetté nemesedett ez az ősi mesterség. Hiszen múltja háromezer évre tekint vissza. Miután az ókori ember felismerte a vas szilárdságát és megmunkálhatóságát, szerszámokat kezdett készíteni belőle, s megszületett a kovács mesterség két legfontosabb eszköze: az üllő és a kalapács.

Természetesen az idei Kovácstalálkozóról nem fog hiányozni a fiatal párok összekovácsolása. Ilyenkor az összetartozást jelképező szerelmi bilincs kerül a szerelmesek kezére, amelybe szeget ver a kovácsmester. Persze ez nem örökre marad a csuklókon, hiszen Vésén csak belekóstolhatnak a párok az összetartozás érzésébe, de volt már arra példa, hogy így találtak egymásra szerelmesek.

Emellett a XVII. Országos Kovácstalálkozón betekinthetnek a látogatók a kovácsműhelyek kulisszái mögé, hiszen a kíváncsi tekintetek előtt készülnek a használati tárgyak, s a versenymunkák. Természetesen eredetei kézzel készített kovácsolt termékek között is lehet válogatni majd a mesterségek utcájában. De, aki a nézelődésen kívül a felszabadult szórakozásra is nyitott, az sem fog unatkozni, hiszen a színpadon egész nap egymást váltják a fellépők.

A vései óvodások és néptáncosokon kívül fellépnek a kilencvenes évek sztárjai Zoltán Erika és a Kerozin együttes is. A klasszikus dallamokat kedvelőknek pedig Oszvald Marika Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes művész szolgáltatja a feledhetetlen dalokat.

A rendezvény utcabál és színpompás tűzijáték zárja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában