fejlődés

2018.07.16. 09:00

Új keresztutat szenteltek fel Balatonföldváron

Közadakozásból és a magyar kormány támogatásával épült meg a Kármelhegyi Boldogasszony kápolna és környezete Balatonföldváron. Varga László szentelte fel az új keresztutat.

Barkóczy László

A ceremónia misével kezdődött Balatonföldváron a Kármelhegyi Boldogasszony kápolnában vasárnap este. A misét Varga László megyéspüspök celebrálta. Ezt követően rövid beszédben mondott köszönetet az egyháznak, a lakosoknak, és a magyar kormánynak Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi, nemzetiségi kapcsolatokért és az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára és Holovits Huba, Balatonföldvár polgármestere.

Az 1897-ben épített Kápolna udvarán, a Zsolnay Porcelánmanufaktúrában készült stációk magánszemély kezdeményezésére készültek, egyházközségi tagok adományaiból. A 14 állomásból álló Keresztút hiánypótló a település életében. A kivitelezési munkálatokhoz Balatonföldvár Város Önkormányzata is hozzájárult.

 

A település 120 éves alapításának évfordulójára, 2016-ban az Emberi Erőforrások Minisztériuma által adományozott, 10 millió forint vissza nem térítendő támogatásból valósult meg a kápolna külső homlokzatának teljes színezése, az épület teljes belső festése, a lábazati kőburkolat javítása és pótlása, gránit párkányzat felhelyezése, kiépült a teljes csapadékvíz elvezető rendszer, valamint kijavították a főfalakon található repedéseket.

A kápolna környezete a Balaton fejlesztési Tanács pályázatán elnyert 14,6 millió forintos támogatásból és az Önkormányzat által biztosított közel 15 millió forintos összegből szépült meg. A felújítás során a sétányokat térkő burkolattal látták el és a terület teljes közvilágítási rendszerét is kiépítették. A beruházás részeként új padokat és szemétgyűjtő edényeket helyeztek ki, valamint az épület dísz megvilágítása is megújult.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában