110 év

2018.08.04. 10:29

Díszpolgárokat avattak és felidézték a múltat Somogyszobon

Somogyszob 110 éves jubileumát ünnepli a hétvégén, a nagyszabású falunap ünnepséggel vette kezdetét, ahol felidézték a település múltjának fontos állomásait is.

Koszorus Rita

cof

– Időnként meg kell állni visszatekinteni számot adni az elvégzett munkáról, ilyen alkalom a mai is – mondta Eller János, Somogyszob polgármestere. Eller János felidézte a település múltját, kiemelte a vasútvonal megépítésének fontosságát.

A második világháború után alakult át a település szerkezete, beköltöztek sokan a külterületekről, Nagybarátipuszta maradt az egyetlen, amely nem néptelenedett el. Ezzel együtt Somogyszob egy sűrűn lakott településsé vált. A település újraépítette magát a török pusztítás után, majd 1970 után küzdött az infrastruktúra kialakításáért.

Az ünnepségen Szászfalvi László a térség országgyűlési képviselője köszöntötte a somogyszobiakat. – Emlékezés nélkül, a múlt, tradíciók nélkül semmik vagyunk – mondta a honatya a somogyszobi ünnepségen. – Kétszer elpusztult a település de az itt élők tíz körmükkel kaparták ki a falakat újra földből és kezdték újraépíteni a települést. Ezért egy ilyen ünnepen a köszönet szava a legfontosabb.

Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke beszédében a település összetartó erejét emelte ki. – Jó érzés volt ma ide jönni, mert szemmel látható az a hatalmas fejlődés, amelyen átment a település – fogalmazott a megyei elnök.

Az egybegyűlt ünneplőket Szob polgármestere is köszöntötte, aki a testvértelepülési évforduló és Somogyszob 110 éves jubileuma alkalmából két díszoklevelet adott át.

cof

Ezután az önkormányzati kitüntető címek is gazdára találtak. Spanics Ágnes, a Vilma Háza Alapitvány elnöke és Turi Dénes, a Vilma-ház alapítója kapták a Somogyszob Község kitüntető címeket. Míg díszpolgárrá Claessens Pétert és Eller Jánost avatta Somogyszob települése az ünnepen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában