a balaton körül

2018.08.05. 11:30

Egy lábbal a Balaton körül: protézisre gyűjtenek a bringások

Egy nemes cél érdekében tekerte körbe a Balatont tíz kerékpáros. Oláh Attila egy egészséges lábbal teljesítette a távot. A kétszáz kilométert szeretné eladni, egy robotlábra gyűjt, amivel egy barátja újra sportolhatna.

Góz Lilla

Tihanyból indult szombat reggel a tíz fős bringás konvoj. Zsiga Csaba, a Bianchi nagykövete volt a felvezető, aki a közelmúltban több mint ezer kilométert tekert le egy maratoni versenyen mindössze 39 óra alatt.

– Egy Erdélyben élő, egykori fonyódi ismerősöm hívta fel a figyelmemet a jótékony akcióra. 28 kilométeres volt az átlagsebességünk, ami nagyon jónak mondható. Nagyon meleg volt, folyamatos sópótlásra és vitaminra volt szükségünk – tette hozzá a fonyódi kerékpáros. Megjegyezte: a helyi ortopéd orvos Bálint Lehel is segítségét ajánlotta fel a protézis kedvezményes beszerzésében. Keszthelyen és Fonyódon pedig a helyi vendéglátósok hideg frissítővel és balatoni lángossal várták.

Oláh Attila bal lába nem fejlődött ki, ikertestvére nyomta az anyaméhben, így se térde, se combcsontja nincs, viszont van lábszára, bokája és lábfeje, ami a csípőcsontból indul.

– Két éves korom óta ortézist kell hordanom. Mindig is szerettem a sportot, rengeteget fociztam és kerékpároztam egy lábbal – tette hozzá.

Attila az út végefelé már nagyon fáradt, de nem adta fel, mindenképp segíteni szeretne barátjának.

– Több mint 200 km–et kerékpároztam és eladom a kilométereket támogatóknak egy nemes cél érdekében. Keresztes Zsolt barátom lábát csontrák miatt amputálták és nyolcezer euróra lenne még szükség, hogy a 78 ezer eurós robot lábat meg tudja venni, ezzel újra sportolhatna – mondta el a kézdivásárhelyi bringás. Hozzátette: barátja kapott egy második esélyt az élettől, sikerült leküzdenie a betegséget és „Másfél láb” nevű egyesületben tevékenykedik. A daganatos és amputált személyek segítését tűzte ki célul.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában