programozó kerestetik

2018.08.10. 13:00

Egyre nagyobb kihívást szül az informatikusok hiánya

Továbbra is programozók ezrei hiányoznak a hazai munkaerőpiacról. Egy friss felmérés szerint a hiány mellett az is kihívást jelent már, hogyan tarthatók meg a munkavállalók. Bár csalogató a fiatal szakembereknek a főváros, nem mindenki cseréli le Kaposvárt a fővárosra.

Gyeszát Zsolt

– Egyre komolyabb kihívást jelent a szakemberhiány a kisebb informatikai cégeknél – mondta el lapunknak Jóföldi Endre, a kaposvári Precognox Informatikai Kft. ügyvezetője. – A nagyobb vállalatok az anyagi lehetőségeik miatt is könnyebben meg tudják szerezni a jó informatikusokat – mondta. – Ezek a nagyobb cégek egyszerűbben meg tudják finanszírozni azt az időszakot is, amíg igazán hatékony fejlesztővé válik egy kezdő programozó. Ezért is csábít sok fiatal szakembert a főváros, ahol a szakmai lehetőség is több. A budapesti és a vidéki kereseti lehetőségeket viszont nehéz érdemben összehasonlítani. Jóllehet a fővárosban többet megkereshetnek az informatikusok, mint mondjuk Kaposváron, de egy elfogadható pesti albérlet sem áll meg 200 ezer forint alatt. Arról nem is beszélve, hogy egy családi élet logisztikája mennyire sok időt emészt fel Budapesten. Sajnos mire azonban ez kiderül egy fiatal számára, addigra már nem fog visszajönni a kisebb városok álláspiacára – tette hozzá a szakember.

Hallani olykor bruttó 400-500 ezres kezdő fizetésekről is a fővárosban. Ennek kapcsán Jóföldi Endre azt mondta: a kisebb, hazai hátterű cégek nem tudnak ilyen kezdő béreket ajánlani. – Persze, ez nem jelenti azt, hogy vidéken, így például Somogyban ne kereshetnének jól a programozók – mondta. – Egy, a még pályája elején álló szakember természetesen nem keres annyit, mint egy gyakorlott programozó, de egy, már több éves tapasztalattal rendelkező szoftverfejlesztő – területtől függően – bruttó félmillió forintnál is többet megkereshet nálunk.

Így hát nem minden szakember vágyik a fővárosba. – Én alapvetően Pécsről származom, s egy állásbörze segítségével kerültem Kaposvárra csaknem két éve – mondta Sajti-Lovász Rózsa. – Számomra a kereseti lehetőségek mellett az is fontos szempont volt a választásnál, hogy egy élhető várost találjak – jegyezte meg. A Precognox 25 éves programozója úgy véli: Kaposvár ideális a családalapításhoz, s nem cserélné le Budapestre. A szakember szerint csak nagyon kevés nő választja az informatikusi pályát, de elmondása szerint ez a terület kifejezetten támogatja a családalapítást.

A cég vezetője szerint sokan ki is használják, hogy viszonylag könnyű elhelyezkedni a szakmában, de olykor a pályakezdők sincsenek tisztában a tudásukkal. Többen nem kellőképpen kitartóak, inkább csak a magas kereseti lehetőségek csábítóak számukra. Pedig az interneten ma már ingyenesen elérhető minden tanuláshoz szükséges forrás, elsősorban persze angolul. – Azt gondolom, legalább három év tapasztalat kell, mire igazán hatékony szakember lehet valakiből – tette hozzá Jóföldi Endre.

Már a munkavállaló is elvárást támaszt

A szakemberhiányon túl más nehézségek is jelentkeznek számos hazai informatikai vállalkozásnál – derült ki az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) által végzett friss kutatásából. – Már megfelelő szakembert is alig-alig lehet találni a piacon, de már a munkaerő megtartása is egyre nagyobb kihívást jelent számos informatikai cégnél – mondta Fazekas Barbara, a szövetség elnökségi tagja. – Nem egy esetben újszerű elvárásokat támasztanak az informatikusok a munkáltató felé. Ilyen igény például az is, hogy sok szakember távmunkában dolgozna, amire a piacnak is reagálni kell.

Fazekas Barbara hozzátette: a kutatás valójában egy munkaerőpiaci tünettérkép, melynek tapasztalatait felhasználva egy javaslattervet készítenek és széles körben nyilvánosságra hoznak majd a szakma számára. Két éve 20-22 ezer informatikus hiányzott hazánkban, s már akkor arról beszéltek, hogy tovább fog növekedni a munkaerőhiány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában