munkaerőhiány

2018.08.13. 11:30

Sok lenne a munka, ám a varrónő annál kevesebb

Jelentős munkaerőhiány nehezíti a termelést a varrodákban, miközben megrendelésből a legtöbb helyen nemhogy hiány nincs, de megrendelésektől is elesnek szakképzett munkaerő híján. A lapunk által megkérdezett szakemberek szerint az is problémát jelent, hogy több varrónő is nyugdíj előtt áll, utánpótlás pedig alig-alig akad.

Gyeszát Zsolt

Varroda avat— Kaposv‡ron

Számos ruhaipari cég, varroda elesik a nagy megrendelésektől, mert kapacitás hiányában nem tudják vállalni a megbízásokat – derült ki nemrégiben a Világgazdaság cikkéből. A lap piaci információi szerint szinte nincs olyan varroda, ahol ne lenne súlyos munkaerőhiány, így sokan azonnal fel tudnának venni dolgozókat.

A kéthelyi varrodában tízen dolgoznak jelenleg, s még legalább tíz varrónőnek tudnának állást biztosítani teljes munkaidőben, mert annyi megrendelése van a cégnek – tudtuk meg Schmidt Antaltól és feleségétől, Schmidt Antalnétól. A varroda vezetői szerint az is nehézséget jelent, hogy a fiatalok is kevésbé kaphatók erre a munkára. Utóbbi azért nagy probléma, mert több varrónő is nyugdíj előtt áll, akik mögött nagy szakmai tapasztalat van. Emellett nem egy környékbeli varrónő is inkább nagyobb ipari üzemekben helyezkedett el, ahol sok esetben nem is a szakmájukban dolgoznak.

Mint megtudtuk, többek között a járműipar megrendeléseire dolgozik a kéthelyi varroda, jelenleg egy német márka autóiba készítenek térképtartó táskákat. Emellett egy bőröndgyártó cégnek is varrnak bizonyos kiegészítő termékeket.

Nehezen találnak munkaerőt a kaposvári Gold Consulting Szociális Szövetkezet varrodájába is, mely jelenleg elsősorban külföldi megrendelésre készít sportruházatokat. A szakképzett varrónők mellett hátrányos helyzetű, illetve megváltozott munkaképességű dolgozókat is foglalkoztatnak a kaposvári varrodában – tudtuk meg Lechner Zsuzsától. A szövetkezet elnöke kérdésünkre elmondta: betanított munkára van jelentkező, jelenleg is hirdetnek ilyen lehetőséget. Ám annyi megrendelés van, hogy képzett varrónőkre is szükségük lenne még, de alig találni már szakembert.

Lechner Zsuzsa hozzátette: sok varrónő multi cégeknél helyezkedett el, ezért is van szakemberhiány. Önerőből, illetve a szakképzési centrummal együttműködve próbálják megoldani a képzést, hogy legyen elég dolgozója a varrodának. Ez nehéz feladat a szövetkezeti elnök szerint, sokat fordítanak a képzésre saját forrásból.

Segítik a varroda munkáját

Mint megtudtuk, húsz megváltozott munkaképességű dolgozót foglalkoztatnak a kaposvári szövetkezetben, akik többek között a varroda melletti kézműves műhelyben tevékenykednek, illetve a varroda elő- és utómunkálataiban segítenek be. – Szeretek itt dolgozni, számomra nagy segítség volt, hogy elhelyezkedhettem a szövetkezetnél – mondta el kérdésünkre a kaposvári Nóra. – Itt az egészségi állapotától függően mindenki annyit dolgozik, amennyit bír. Mi nem tudunk normát teljesíteni, ezért inkább a varroda elő- és utómunkálataiban, többek között a szálazásban, vasalásban segítünk be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában