szedni vagy venni?

2018.09.07. 14:06

Az őszi vargánya a sláger a kaposvári piacon

A Kaposvári Nagypiac egyik slágere a gomba, pontosabban a vargánya, melynek kilójáért 2500-3000 forintot kérnek az árusok, de sokan keresik a zöldségeket is.

Marosi Gábor

Egyre több árus kínálta az erdei gombákat a Kaposvári Nagypiacon. A standokon többfélével is találkozhattak az emberek. – A vargányából vásároltam – mondta Varga László. – Régebben magam szedtem az erdőben, de amióta fáj a lábam, már nem járok ki, kénytelen vagyok megvenni. Igazából a gyerekeim rendeltek tőlem a hétvégére rántott gombát, az pedig vargányából a legfinomabb ezért vettem ezt a fajtát.

– Kezd beindulni a gombaszezon, de még nagyon sokat kell járni az erdőben, hogy találjon az ember – hangsúlyozta Kiss István, szabási őstermelő. – Vargányát kilónként 2500 forintért adok, sárga gévagombát – ami nagyon jó pörköltnek és rántva is – 1500-ért, szegfűgombát 5000 forintért. Őzlábgombát pedig csomagonként 500 forintért árulok – mondta Kiss István.

– Csodálkoznak az emberek, hogy már van őszi gomba – fogalmazott Balogh József őstermelő. – Véletlenül találtam őszi vargányát, aztán elhoztam, hogy eladjam. Csütörtökön sétáltam az erdőben és akkor láttam néhányat, de nem a szokott helyemen, hanem Bőszénfa és Kardosfa környékén. Nálam 3000 forintba kerül egy kiló vargánya.

A gombák mellett természetesen a zöldségeket is sokan kerestek az árusoknál. A legtöbben hagymát és paprikát vásároltak. – Savanyítani viszik a zöldségeket, főként az almapaprikát – nyilatkozta az egyik kofa.

Dinnyét is lehet még venni a piacon. A szuloki magyar dinnye mellett, olasz gyümölcsöt is kínálnak, ennek kilója 250 forintba kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában