borzolt kedélyek

2018.09.01. 20:00

Borzok szüretelnek a szőlősgazdák helyett Toponáron

Borzok, rókák szüretelnek a toponári szőlőhegyben. Több gazda panaszkodik, hogy az állatok lerágják a fürtöket, emiatt sok a terméskiesésük.

Góz Lilla

Nem nagyon kell idén zenit szőlőjét szüretelnie Reichert Tibornak toponári birtokán.

– Szokott lenni kétszázötven–háromszáz liter, most lett ötven liter. Kétharmadát leette a csemegeszőlőnek – tette hozzá. Területén megmutatta azokat a mély járatokat, ahonnan a borzok éjszakánként előbújnak.

– Annyira szemtelen, még a vesszőt is lehúzta. Volt, amelyik fürtöt teljesen megcsócsálta, egy szem szőlő sem maradt rajta – mondta el Reichert Tibor. Hozzátette: rókából sincs kevesebb, lopják a macska kajáját és a teraszon ülve hallják a hangjukat.

– A csemegekukoricám kétharmadát leették – mondta el Tóth István. A növényvédelmi szakember hozzátette: mióta nincs kutyája, kertjét előszeretettel látogatják az állatok, átbújnak a kerítés alatt.

– Azt tapasztaljuk, hogy a környékbeli erdős területekről és elhanyagolt, nem művelt szőlőbirtokokról térnek be a borzok, rókák – mondta el Dávid János. A Deseda Egyesület elnöke hozzátette: a most érő fehér szőlőket csócsálják meg előszeretettel.

– Magas kerítés lenne az ideális a védekezés szempontjából, de nagyon sokba kerül az ültetvények teljes körbekerítése. Maximum csak csapdázni tudunk ellenük – tette hozzá Dávid János.

– A vásárlók azt mondják, még szálvesszőket is lehúzza, főleg a fehér szőlőket eszik – mondta el Vígh Sándor. A toponári Temerin Trade gazdabolt tulajdonosa hozzátette: van, aki szüret idején mobil kerítéssel próbál védekezi az állatok ellen. Magyarországon a borz vadászati korlátozás alá esik. Csak július elsejéből február utolsó napjáig vadászható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában