mi áll emögött?

2018.09.12. 11:30

Húsz év alatt meghússzorozódott az autizmussal élők száma

Sokkal több az autista, mint 20 évvel ezelőtt. A szakemberek folyamatosan kutatják, mi okozhatja ezt, de feltehetően a genetika áll az autizmus háttérben.

Marosi Gábor

Az utóbbi években egyre több autizmus-spektrum zavarral élő gyerekkel találkoznak a szakemberek. A becslések szerint Magyarországon a lakosság egy százaléka, körülbelül 100 ezer ember diagnosztizált autista, de ennél jóval többen lehetnek.

– Csaknem 60 autista gyerek van az intézményünkben – mondta Benczéné Csorba Margit, a Bárczi Gusztáv Módszertani Központ főigazgatója. – A kezdetekben – ezelőtt 20 éve – 2-3 gyerekünk volt, aztán évről-évre egyre többen lettek. Sokáig ismeretlen volt az autizmus, a köztudatba akkor került be, amikor bemutatták az Esőember című filmet. Aztán a tudomány is sokat fejlődött és egyre több gyereknél diagnosztizálták.

– Nem bizonyított, mitől lesz valaki autista – fogalmazott Benczéné Csorba Margit. – Volt olyan elmélet, hogy anya-gyerek közötti kapcsolat nem volt kielégítő, aztán étkezési zavar is szóba jött, valamint az is, hogy nem foglalkoznak eleget a gyerekkel, de ez mind megdőlt. Jelen pillanatban genetikai okai lehetnek az autizmusnak. Nagyon fontos, hogy ez nem betegség, hanem állapot és soha nem gyógyítható.

– Informatikusok között sok olyan van, aki autista vagy autisztikus jegyeket hordoz – folytatta Hadi Karolina gyógypedagógus. – Őket a cégek előszeretettel alkalmazzák, mert jó a monotonitástűrő képességük, az élet más területein pedig nem annyira aktívak. Nagyon sok művészről és tudósról is kiderült, hogy autista. Érdekesség, hogy négyszer annyi fiú él autizmussal, mint lány.

– Azt tapasztaljuk, hogy a családok ezt nagyon nehezen tudják elfogadni – mondta Hadi Karolina. – Pedig, ha a gyerek kiskorában ezt elismerik és elfogadják, akkor jó eredményeket lehet elérni velük.

Benczéné Csorba Margit hozzátette: ha ilyen mértékben emelkedik az autisták száma, akkor pár éven belül a Bárczi-iskolában külön intézményt hoznak létre számukra.

Több fajtája van az autizmusnak

A szakemberek már sokféle autistával találkozták az évek során. A legismertebb az Asperger típusú. Ezek az emberek nagyon jó képességűek és jó nyelvi érzékük van. A másik csoport az aktív-bizarr típusú, aki nem tudja kontrollálni a saját cselekedetét, ez egy kívülállónak néha ijesztő lehet. Emellett vannak még passzív-csendes autisták is, a gyógypedagógusok szerint őket lehet a legjobban fejleszteni. Integrálható autisták is léteznek, de ez nagyon ritka, mert nem tűrik meg a többieket.

Foglalkozás autistákkal

A kaposvári Bárczi-iskolában több csoportban is foglalkoznak autistákkal. Az összevont órákon vannak 2., 3., 6. és 7. osztályosok is. Nekik a kommunikációs, szociális készségük és a rugalmas viselkedés szervezés terén vannak problémáik. A velük foglalkozó gyógypedagógus szerint nincs két egyforma autista, ezért ebből a szempontból kihívás velük foglalkozni. A gyerekeket különféle eszközök segítségével tanítják a szakemberek, csoportonként két pedagógussal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában