jéggel küzdők

2018.09.09. 11:30

Mozgalmas szezont zártak az elhárítók

A 2018-as nyarat a legemlékezetesebb szezonként tartják számon a Nefela Dél-magyarországi Jégesőelhárítás Egyesülésnél: zsinórban rendeltek el riasztásokat, Somogyban május elejétől augusztus végéig a legtöbb – 74 – beavatkozást a kaposvári járásban hajtották végre.

Sonline

– Nálunk a szezon szeptember végéig tart, de már most látszik, hogy kiemelkedő idénytől búcsúzunk – tudtuk meg Huszár István igazgatótól. – Összesen öt megyében – Somogy, Tolna, Baranya valamint Fejér és Bács-Kiskun egy részében – vagyunk jelen, s az évtizedeken át használt 141 generátorral szemben idén már 196 berendezés állt készenlétben, hogy riasztás esetén azonnal megkezdjük a munkát.

Az akciók számát tekintve a kaposvári járás áll a somogyi lista élén: 74 beavatkozás volt májustól augusztusig, s összesen 418 órán át üzemeltek a berendezések. A másik véglet Fonyód és térsége, ahol 58 beavatkozást regisztráltak, s 295 órát működtek a jégeső-elhárító készülékek. Az abszolút dél-dunántúli rekorder a pécsi járás, ahol 465 órás működés mellett 86-szor riasztották a szakembereket. Huszár István rámutatott: idén alapvető változást élt át a szakterület. Országossá nőtte ki magát a jégeső-elhárítás, összesen négy egység működik hazánkban, s amíg a Nefela korábban saját előrejelzéseket használt, most már az Országos Meteorológiai Szolgálat segíti a dél-dunántúli csapat tevékenységét is. A munka a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai felügyelete mellett zajlik, s a Kárenyhítési Alapból finanszírozzák a programot.

– A szeptember végi zárással amúgy csak a napi beavatkozást függesztjük fel, a gépeket téliesítjük, a hibás berendezések karbantartása tavaszig tart, s 2019-ben elkezdjük a 29. idényt – folytatta. – Európában egyébként az első olyan állam Magyarország, ahol a kárcsökkentő tevékenység az ország teljes területén működik.

 

Képünk csak illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában