Évnyitó az egészségügyiben

2018.09.10. 14:38

Tanulnak, hogy segíthessenek másokon

Csaknem négyszáz hallgató kezdi meg tanulmányait kettő alapszakon, négy szakirányon a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának Kaposvári Képzési Központjában. A hétfő reggeli tanévnyitón a 178 elsőst tettek fogadalmat, valamint átadták a Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjakat is.

Góz Lilla

Egyperces néma csenddel kezdődött a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának tanévnyitója Kaposváron. Rozsos István és Komáromy László emeritus professzorra emlékeztek, akiknek halálával a hallgatók elhivatott oktatóit, egészségügyi szakemberek generációinak példaképeit és a kari közösség értékadó kollégáit veszítették el.

– Büszkénk vagyunk arra, hogy megyénkben olyan oktatási intézmény van, ahol az egészségügyi hivatásra készítik fel a fiatalokat – mondta köszöntőjében Huszti Gábor. A megyei közgyűlés alelnöke hozzátette: a hallgatók olyan hivatást választottak, amellyel embereken segítenek, az elesetteket támogatják.

– Öröm egyre több tanulót látni itt és remélem elérjük azt a létszámot, amikor már nem férünk el a teremben – jegyezte meg Huszti Gábor.

– Van egy gyönyörű oktató kórházunk, kiváló orvosaink, ápolószemélyzetünk, tőlük tanulni óriási dolog – mondta Dér Tamás. Kaposvár alpolgármestere azt kívánta a hallgatóknak, hogy a kitűzött céljaikat érjék el, az emberséget pedig ne feledjék a betegek gyógyításakor.

Héra Esztert, a Kaposi Mór oktató Kórház ápolási igazgatója azt kérte a fiataloktól gyakorlati munkájuk során kapcsolódjanak be a kórház közösségi programjaiba, érezzék családtagként magukat.

– Kapcsolódjanak be a város vérkeringésébe és barátkoznak egymással – mondta el Stromájer-Rácz Tímea. A Kaposvári Képzési Központjának tanszékvezetője köszöntőjében megjegyezte: életük legszebb időszaka áll a tanulóik előtt és törekedjenek arra, hogy a legmagasabb fokon sajátítsák el szakmájukat.

Az elsőéves hallgatóknak tanulmányaik megkezdése előtt az egyetemi hallgatóvá válással járó, valamint az egészségügyi és szociális szakokhoz kapcsolódó kötelezettségek teljesítésére fogadalmat kell tenniük. Ezt követően átadták az ösztöndíjakat. Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjat azok kaphatták, akik kiemelkedő tanulmányi eredményt értek el, illetve szakmai területen kimagasló munkát végeztek a kiírást megelőző tanévben.

Tizenhat hallgatója részesülhet Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjban, közülük ketten a kaposvári képzési központ tanulója. Lelovics Vanessza és Marosvári Dóra orvosdiagnosztikai laboratóriumi analitika szakos hallgatók örülhettek az elismerésnek. Rektori elismerő oklevélben részesült Mizerák Zsófia orvosdiagnosztikai laboratóriumi analitika szakos hallgató.

– Édesanyám is védőnő, én is az szeretnék lenni – mondta el az egyik elsős hallgató. Megjegyezte: tudja, hogy az egészségügyben nem könnyű manapság dolgozni, de bízik abban, hogy mint édesanyja, ő is a sok nehézség ellenére szívvel–lélekkel tud majd dolgozni évtizedeken keresztül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában