tanítás

2018.10.28. 13:00

Nem lesz szabad a szombat minden gyereknek

Novemberben egy négynapos, decemberben pedig egy négy- és egy ötnapos szünet is lesz majd, ezekért három szombatot kell ledolgozni, de nem mindegyik iskolában lesz tanítás ezeken a napokon.

Fenyő Zsuzsa

– Száznyolcvanegy tanítási napot ír elő a tanév rendje, ennek meg kell lennie – mondta Szabó Zoltánné Kudomrák Zsuzsanna, a Kodály Zoltán Központi Általános Iskola igazgatója. – Ha az iskolák valamelyik szombatot tanítás nélküli munkanapként kezelik, akkor annak a hat napnak a terhére kell ezt megszervezni, ami minden iskola rendelkezésére áll.

Az igazgató kiemelte, hat napból többet kötelezően fel kell használniuk az intézményeknek, ezért az általános iskoláknak viszonylag kevés mozgástere marad. Csupán két általános iskola tart tanítás nélküli munkanapot szombaton, Kaposfüreden a Benedek Elek Iskola december 1-én, Kaposváron pedig a Toldi Lakótelepi iskola november 10-én.

A középiskoláknak és az egyházi fenntartású iskoláknak több lehetőségük van. A Lorántffy Zsuzsanna Református Iskolában például egyik szombaton sem kell tanulni a gyerekeknek. – Nem éreztük szükségét annak, hogy a gyerekek bejöjjenek ezeken a szombati munkanapokon – mondta Kocsi Zsuzsanna igazgató-helyettes. – Nem szeretik a gyerekek a szombati tanítást, próbáltunk már rövidített órákat tartani, de az a tapasztalat, hogy annak nincs értelme.

A középiskolák saját hatáskörben dönthetnek arról, melyik szombaton nem lesz tanítás, a Munkácsy Mihály Gimnáziumban például egyik szombaton sem kell bemennie a diákoknak. Az óvodákban összevont napközit tartanak azokon a pihenőnapokon, amikor dolgozni kell, de annak a szülőnek, aki meg tudja oldani gyermeke elhelyezését, nem kell bevinnie csemetéjét az intézménybe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában