oktatás

2018.10.07. 07:00

Piacképes szakmát szerezhetnek a rácsok mögött

A kaposvári börtön arra törekszik, hogy piacképes szakmát adjon a fogvatartottak kezébe, ezért még az idén betanított festő-mázoló képzés elindítását tervezik. Tizenkét fogvatartott vehet részt az oktatásban, s ennek kapcsán a BV-Intézet együttműködik a Kaposvári Szakképzési Centrummal. A fogvatartottak reintegrációja című projekt további lehetőséget kínál.

Harsányi Miklós

A fogvatartottak iskolarendszeren kívüli szakképzése keretében betanított létesítmény-üzemeltető és kerti járdakövező képzés elindítása van folyamatban. A programhoz kapcsolódva 2018-ban négy csoportban összesen 20 fogvatartott vehetett részt a 30 órás kompetenciafejlesztő csoportfoglalkozásokon, ahol életvezetési, konfliktus- és agressziókezelési ismereteket sajátították el.

– A kaposvári börtönben még 2015-ben két kamerával felszerelt termet alakítottak ki a körletrészen, az elméleti oktatás feltételei tehát adottak – közölte Orosz Zoltán, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának szóvivője. Hozzátette: a gyakorlati fogások elsajátítása – felügyelet biztosítása mellett – a börtönben kijelölt helyeken zajlik.

A megyei büntetés-végrehajtási intézet úgynevezett előzetes ház vagyis megyei börtön, ahol elsősorban a folyamatban lévő büntetőeljárás miatt letartóztatott fogvatartottak vannak. Alap- és középfokú oktatás ezért jelenleg nem folyik a kaposvári börtönben. Az ítélethozatal után legtöbben a szabadságvesztés fokozatának megfelelő bv-intézetbe kerülnek, ahol az általános, illetve középfokú oktatáshoz adottak a feltételek.

A szóvivő kitért rá: a magyar börtönökben közel 800 fogvatartott kezdte meg általános-, 1100 középiskolai, s 24-en felsőfokú tanulmányaikat. Az arra érdemes fogvatartottak közül 1300-an még piacképes szakmát is szerezhetnek a rácsok mögött, így majdnem minden ötödik fogvatartott, több mint 3200 elítélt ült a padokba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában