szakmai konferencia

2018.11.09. 13:54

A kreatív alkalmazásban rejlik az új törvények ereje

Somogyi bírók, ügyészek, ügyvédek és rendőrök vitatták meg az idén életbe lépett büntetőeljárási törvény és a polgári perrendtartási törvény gyakorlati tapasztalatait. A pénteki tanácskozást a Magyar Jogász Egylet megyei szervezete rendezte. Az érintettek előadásokban felsorakoztatták a törvények hátrányait és az előnyeit egyaránt.

K. G.

Annyira az első lépéseknél tartunk az új törvények alkalmazásánál, hogy még a gyermekbetegségek sem jöttek elő – hangzott el azon a szakmai konferencián, amelyen somogyi bírók, ügyészek, ügyvédek és rendőrök vitatták meg az idén életbe lépett büntetőeljárási törvény és a polgári perrendtartási törvény gyakorlati tapasztalatait. A pénteki tanácskozást a Magyar Jogász Egylet megyei szervezete rendezte a Kaposvári Törvényszék dísztermében. Az érintettek felsorakoztatták a törvények hátrányait és az előnyeit egyaránt.

Érdekes eseteket is megemlítettek: Barcson négy kirendelt ügyvéd kellett volna egy ügyhöz, de csak három volt a térségben. Ugyanakkor az új törvények gyorsabbá, egyszerűbbé tették a bizonyítékok felhasználását az eljárásban, jelentette ki előadásában Pósa Péter alezredes, Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság felderítő osztályának vezetője, de a dilemmáit sem hallgatta el a nyomozásban használt leplezett eszközök alkalmazásáról.

Ittas vezetőkkel és kisebb lopások elkövetőivel nem egyezkedünk! – szögezte le előadásában Horváth Szilárd, megyei főügyész. Ezután a tárgyalást megelőző előkészítő ülés gyakorlati problémáit ecsetelte.

Berlik Zoltán ügyvéd azt kérte, hogy az egyezség ne csak díszítő elem legyen a törvényben. Boda Róbert ügyvéd szerint egy év múlva lehet majd megállapítani az új törvények eredményességét.

Jelenleg az ügyvédek csak a hátrányokat érzik, például azt, hogy nehezebb a polgári perek indítása, de előny lehet a gyorsabb eljárás. A kreatív alkalmazásban rejlik az új törvények ereje, mutatott rá Major Zsolt, a Nagyatádi Járásbíróság elnöke, aki szerint bírók felkészültek a kihívásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában