hálaadás

2018.11.12. 19:15

Észak-Amerikából Kaposvárra hozták a nagy családi ünnepet

Hálaadás, vagy ahogy az amerikaiak hívják, Thanksgiving Day. Most a kaposvári Zrínyi Ilona Magyar- Angol Kéttanítási Nyelvű Általános Iskola tanulói tudhattak meg róla mindent. Mindezt egy tematikus nap keretében tehették.

Turbéki Bernadett

A családunkért, a szüleinkért, a barátainkért, az egészségünkért... és még sorolni lehetne, mennyi mindent írtak a diákok annak a tökből készült pulykának a farktollaira, amely a bejáratnál fogadta az érkezőket. A felsoroltak szinte minden farktollán szerepeltek.

– A rendezvénnyel az a célunk, hogy a gyerekek nyitottá váljanak más népek kultúrájára – mondta Gerhardt Tünde, az angol tagozat vezetője. – A magyar szokásokkal párhuzamosan ezért minden évben tartunk egy témanapot. Korábban a Halloweennel ismerkedtek, most a hálaadással kapcsolatosak a programjaink. Kicsiknek és nagyoknak szóló feladatok is szerepeltek a repertoárban. A gyerekeknek talán a legérdekesebb a beöltözés volt.

– Van aki indiánnak vagy pulykának öltözött, ám mi az üldözött keresztényeknek öltöztünk be, akik partot értek a hajóval, ez tűnt legegyszerűbbnek – mesélték a 6.b-s fiúk.

A jelmezbe öltözött zarándokoknak csapatban kellett számot adniuk a hálaadásról szóló elméleti és gyakorlati tudásukról. Plakátkészítés, tradicionális ételek, és hajóvontatás is szerepelt a feladatok között, melyeket angol nyelven kellett megoldaniuk. A többség tetszését a hajóvontatós feladat nyerte el.

Az amerikaiak hálaadás délutánján amerikai focit néznek a tévében, ezért választották a szervezők egyik feladatnak a kapura dobást a „tojáslabdával”. A hálaadási menüről sem feledkeztek el, amelynek egy részét a fiatalok készítették el plusz pontokért. Többféle sütőtökös süteményt készítettek. Bár az amerikai filmekből jól ismert töltött pulyka elmaradt, az iskola menzáján külön erre a napra pulykaragu levest és sütőtökös pitét készített Vargha Zoltán szakács.

A hálaadás Észak-Amerikában hasonló rangot foglal el a családi ünnepek között, mint a karácsony. November negyedik csütörtökén tartják, Kanadában pedig októberben. Mindent egybe véve azt gondolhatnánk, hogy a magyar kultúrától igencsak távol álló szokásról ejtettünk szót. Nálunk november 11-én, fejezik be a mezőgazdasági munkálatokat, vagyis Márton-napon. Ehhez kapcsolódik törvénybe ugyan nem foglalt „hálaadási szertartás” amelynek kapcsán az amerikai pulyka helyett magyar libával illik megtölteni a tálat, és mi magyarok így köszönjük meg a bőséget és várjuk a következő évtől, hogy ne legyen rosszabb, mint az előző, a terményeket pedig több helyütt templomban áldja meg a plébános.

Az őszi betakarítás után hálát kell adni a termésért

Az ünnep eredete 1620-ra nyúlik vissza, amikor szeptemberben Angliából az Újvilágba indult a Mayflower nevű hajó, fedélzetén az első angol puritán kivándorlókkal. December 21-én kötöttek ki. Kemény tél volt, kevés volt az élelmük, legyengültek, sokan meghaltak. A bevándorlók mintegy fele érte meg a tavaszt. A helyi indiánok fogadták őket kegyeikbe, akik megtanították nekik, hogyan kell átvészelni a telet, és miként tudnak gazdálkodni. Egy évvel később, 1621-ben a termények betakarítása után közös ünnepet tartottak az indiánokkal, megköszönve nekik a segítséget, ugyanakkor Istennek is hálát adtak. A hagyomány innen eredezteti a hálaadás hagyományát, amelyet 1941-ben törvénybe is foglaltak. Az ünnepi asztalról nem hiányozhat a sütőtökös pite, az áfonyaszósz, a krumplipüré, és a töltött pulyka. Az amerikai elnök pedig minden évben szokás szerint megkegyelmez egy pulykának...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában