tíz négyzetméter

2018.11.12. 20:00

Himnusz – monumentális faképre került Magyarország történelme

Tíz négyzetméternyi monumentális faragott képet készített el Smidt Róbert. A felvidéki fafaragó hat éven át dolgozott Magyarország több mint ezer éves történelmének ábrázolásán. A műalkotás december negyedikéig látható a Megyeházán Kaposváron.

Góz Lilla

– Ilyen nagy méretű táblaképet Magyarországon nem alkotott senki, hat év kemény munka van benne, a fa pedig tíz évig száradt, mielőtt elkezdtem kifaragni – mondta Smidt Róbert felvidéki alkotó, akinek táblaképét hétfőn mutatták be a Megyeházán. Több mint ezer esztendőt ölel fel a monumentális táblakép, a pozsonyi csatától kezdődően, amely központi szerepet kapott. A kocsányos tölgyből faragott alkotáson Szent István, Géza fejedelem, Hunor, Magor, a tatárjárás Szent László király, Mátyás király is fellelhető.

– Amikor Szörényi Levente barátom először látta alkotásomat, leült a kép elé és azt mondta, nem lehet más a címe, mint Himnusz – tette hozzá Smidt Róbert.

Biró Norbert, a megyei közgyűlés elnöke köszöntőjében elmondta: az alkotás olyan témával ajándékozza meg a magyarokat, amit eddig így nem láthattunk. – A tölgybe faragott történelemkönyv átöleli a magyarság történetét, hozzájárul identitásunk megőrzéséhez. Az öt méter hosszú két méter magas táblaképen háromszáznál több arc látható – tette hozzá Biró Norbert.

Biró Norbert megjegyezte: a táblakép megmutatja mi tette naggyá nemzetünket: büszke hazáját szerető, azt bármikor akár vérét adva is megvédő hősök sokaságává.

Az alkotás december negyedikéig látható a Megyeházán Kaposváron, majd Kiskunfélegyházára Petőfi szülőházába és Balatonfüredre utazik. A Himnusz születésnapján végleges helyére kerül az Országházba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában