csiky

2018.11.10. 07:00

Iparosok a színpadon – falaznak, festenek a színházban

Van, ahol már festik a külső falakat, befalazták a homlokzati szerelőnyílást, bekerültek az ablakok és kicserélték a tetőfedést is. Decembertől a belső munkálatokkal folytatódik a Csiky Gergely Színház épületének felújítása.

Góz Lilla

Fúrástól, faragástól hangos a kaposvári Csiky Gergely Színház épülete. Gőzerővel dolgoznak a teátrum építésén 2017 januárja óta.

– A hátsó üzemi rész felépült, a napokban befejezik a homlokzat burkolását – mondta L. Balogh Krisztina. A főépítész hozzátette: jelenleg a válaszfalazási munkák folynak . A műemléki részből kikerültek az ideiglenes tartószerkezetek, így a héten megtörtént a homlokzati szerelőnyílás visszafalazása, továbbá bekerültek a felújított és az újragyártott ablakok.

– Kicserélték a tetőfedést és a távhő bekötése is megtörtént, így télen már fűtött helyiségekben folyhatnak a belső munkálatok – tette hozzá L. Balogh Krisztina. Megjegyezte: a műemléki homlokzaton cserélték és kijavították a díszeket, most pedig folyik a homlokzatok színezése, festése. Szerkezetkész állapotba került a korábbi előcsarnok alá épülő új fogadótér. A színpad födéme is elkészült, s már elő van készítve a dobforgó helye.

Kívülről tradicionális, belülről modern

A munkálatok végére csaknem kilencezer négyzetméter lesz a teljes épület hasznos alapterülete. 5700 négyzetméterrel bővül a színház. A műemléképület csak küllemében marad a régi, annak épületgépészete, villamoshálózata, színház-technológiája teljesen megújul. A teátrumot 1911-ben építették, eredetileg nyári színháznak, amely 1500 néző befogadására volt alkalmas. A rekonstrukció és a bővítés a kormány Modern Városok Programjának, egyben az évszázad kaposvári beruházási programjának, a Németh István Programnak emblematikus része. A munkálatokra a magyar kormány 9,5 milliárd forint forrást biztosított.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában