programok

2018.11.11. 07:00

Nehéz a döntés az iskolaválasztás, de segít a nyílt nap

A szülőknek és a gyerekeknek is megkönnyítik az iskolaválasztást az általános iskolák nyílt napjai és programjai, melyek segítségével az érdeklődők bepillanthatnak az iskolák életébe. A szülőknek érdemes figyelni, mert a foglalkozások már októberben elkezdődtek és minden iskolában más időpontban tartják őket.

Fenyő Zsuzsa

Játszóházak, kézműves foglalkozások, játékos sportvetélkedők, szülői fórum – a kaposvári általános iskolák mindent megtesznek azért, hogy a leendő elsősöket az oktatási intézményekbe csábítsák.

– Már több éve hagyomány nálunk, hogy minél sokszínűbb programokat szervezünk a gyerekeknek – mondta Pusztai Judit, a Kaposvári Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola intézményvezető-helyettese. – Szinte minden hónapban rendezünk valamilyen foglalkozást, adventi játszóházat, sportvetélkedőt, legutóbb például vízipók játszóházat tartottunk a tanmedencénkben, ami mindig nagyon népszerű.

A többi iskolában is is nagy figyelmet fordítanak a nyílt napokra, van ahol már kora ősszel elkezdődnek azok a rendezvények, amelyeken meg lehet ismerkedni az tanítókkal és a tanintézmény miliőjével.

Mráv Nikoletta gyerekpszichológus szerint mindenképpen érdemes ezeken a programokon részt venni, mert ilyenkor a gyerek meg tudja tapasztalni, milyen az iskola légköre. – Célszerű már a nyílt napok előtt tájékozódni, és olyan iskolákba ellátogatni, amit a szülő is jónak gondol, mivel ezeken az alkalmakon általában el tudja dönteni a gyerek, hová szeretne járni – mondta a gyerekpszichológus. – Nagyon fontos a pedagógus személyisége is, nem mindegy, kit választunk a csemeténknek, mert négy éven át vele lesz. Ezért lényeges a személyes találkozás.

Mráv Nikoletta arra is felhívta a figyelmet, mindig figyelembe kell venni a gyermek képességeit és személyiségét, amikor iskolát választanak neki. Egy kisdiákot, aki nem annyira terhelhető könnyen érhet kudarc egy olyan intézményben, ahol magasabb a követelmény.

Amikor a szülő iskolát választ, érdemes azt is megfontolni, hogy körzetes vagy körzeten kívüli intézmény legyen, mert ez utóbbiba nem biztos, hogy bekerül a gyermeke.

– Minden körzetbe tartozó gyermeket kötelező felvenni – tájékoztatott Szabóné Kudomrák Zsuzsanna, a Kodály Zoltán Központi Általános Iskola főigazgatója. – Túljelentkezés esetén, a nem körzetes jelentkezők közül előnyben van, akinek a testvére már az intézménybe jár, akinek a szüleinek a munkahelye egy kilométernél közelebb van, a hátrányos helyzetű illetve sajátos nevelési igényű gyermek. A többiek között a jogszabály szerint sorsolni kell, tehát nem biztos, hogy a körzeten kívüli kisdiák bekerül az intézménybe.

Nem érdemes trükközni a beiratkozásnál

Minden évben előfordul, hogy egyes iskolákba nagy a túljelentkezés. Ha a család nem az intézmény körzetében lakik, de mindenképpen szeretné gyermekét bejuttatni az iskolába, előfordul, hogy a szülők átjelentik a lakcímüket.

– Egy körzetes gyerek nem attól lesz körzetes, hogy néhány hónappal korábban bejelentkezik egy olyan lakcímre, mely a körzetben található – hangsúlyozta Szabóné Kudomrák Zsuzsanna főigazgató.– Fontos tudni, hogy lehetőség van arra, hogy ezeket a fiktív bejelentkezéseket felülvizsgáljuk, és ezt meg is szoktuk tenni. Előfordult már, hogy kiderült, valaki egy virágboltba vagy ismerőséhez jelentette be magát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában