látni és látszani

2018.11.07. 14:13

Nem elég látni, látszani is kell az úton

Ingyenes látásvizsgálat, térítésmentes gépjármű-ellenőrzés is várja decemberig a somogyiakat. A Látni és látszani kampány keretében a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság kiemelten ellenőrzi a fényszórók és gumiabroncsok állapotát, valamint az őszi-téli időjárásnak megfelelő közlekedésre hívja fel a figyelmet.

Góz Lilla

Kaposvár Sorra állították meg az autósokat, kerékpárosokat és a kamionosokat is szerdán a rendőrök Kaposváron a Pécsi utcában. Balog Jakab bringáját is ellenőrizték. – A lámpát, a prizmát keresték nagyon – mondta a kerékpáros. – Azt hittem megbüntetnek, otthon hagytam az első lámpát, csak ide jövök a fogorvoshoz.

Most azonban megúszta figyelmeztetéssel, még egy láthatósági mellényt és egy csengőt is kapott ajándékba a rendőröktől. – Korábban kezd sötétedni, jó, hogy elmondták, milyen felszereléssel kell rendelkeznie a kerékpáromnak – tette hozzá Balog Jakab.

Varga Zoltán, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedési osztályvezetője elmondta: a Látni és látszani kampány keretében fokozottan ellenőrzik a közlekedők világító-, fék-, kormányberendezéseit és a gumiabroncsaik állapotát. A kerékpárosoknál a láthatósági mellény meglétét is megvizsgálják.

– Gépkocsiknál és teherautóknál egy-egy izzó kiégése okoz problémát és elhanyagolják a gumiabroncsok állapotát, sok esetben nem cserélik időben, a mintázat mélysége nem megfelelő és veszélyes a közlekedés biztonságára – jegyezte meg Varga Zoltán.

Somogyban egy siófoki, balatonlellei és egy nagyatádi optikai üzletben van lehetőség ingyenes szemvizsgálatra a kampány keretében. – Nagyon fontos, hogy rendszeresen nézessük meg szemünket, erre most térítésmentesen van lehetőségük a somogyiaknak – mondta Soós György, a Soós Optika Foto tulajdonosa.

Négy szerviz: két kaposvári, egy siófoki, egy marcali műhelyben van lehetőség térintésmentes átvizsgálásra. – 19 pontból áll az ellenőrzés – mondta Jurasics Zoltán, a Magyar Autóklub régióigazgatója. Az átvizsgálási táblázat alapján megnézzük a fényszórókat, a műszerfal világítását, a szélvédőt, a szélvédőmosót, az ülésfűtést, a ventilátort, ellenőrizzük a gumiabroncsokat és a fagyálló szintet.

Jurasics Zoltán megjegyezte: kiemelten ellenőrzik a pollenszűrők állapotát, mert ha azok nagyon szennyezettek, könnyen párásodik a szélvédő. A kaposvári szervizükben azt tapasztalják, hogy sok esetben a gumiabroncsok bordázata, valamint az ablaktörlő lapátok állapota nem megfelelő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában