családi erőszak

2018.11.27. 17:30

Nem látszik, ami a színfalak mögött zajlik

November 25-e A nők elleni erőszak megszüntetésének a világnapja. Gyakran fordul elő, hogy a kapcsolati erőszak áldozatai megpróbálják fenntartani a látszatot, hogy boldogságban élnek, miközben valahol mélyen ez teljesen felemészti őket és szenvednek. Kaposváron a Borostyánvirág Anyaotthonban több édesanya lelt már menedékre, valamint 2018-tól krízisambulancia segíti a régió bajba jutottait.

Góz Lilla

– Míg ököllel vert elviseltem, de mikor kaszával, kapával tette már nem bírtam – mondta el az egyik bántalmazott, aki a Borostyánvirág Anyaotthonba talált menedékre. Egy másik édesanya pedig arról számolt be, hogy azért vett sportcipőt férjének, mert azzal való rúgásokat könnyebben elviselte, mint a bakanccsal vagy a csizmával történőt.

– Volt, hogy tizenöt vagy akár harminc év együttélés után döntött a bántalmazott, hogy nem bírja tovább – mondta el Biró Dániel. A Borostyánvirág Anyaotthon szakmai vezetője hozzátette: számos körülmény, bezárkózás nehezíti, hogy kilépjen szorult helyzetéből. 1998 óta működik a Borostyánvirág Anyaotthon Kaposváron, az 1997–es gyermekvédelmi törvény adott jogalapot működésüknek. 2005 óta krízisellátást végeznek. Azt tapasztalják, hogy dominánsan a nők közül kerül ki a legtöbb bántalmazott.

- Sok esetben az áldozat olyan családban nőtt fel, hogy a férfi-nő közötti kapcsolat nem volt megfelelő. Van olyan lakónk, aki gyerekként is nálunk lakott. A családi közegben tapasztalt minta lerombolja az önvédelmi mechanizmusukat – jegyezte meg Biró Dániel.

Országszerte hét krízisambulancia nyitotta meg kapuit a közelmúltban a kapcsolati erőszak veszélyeztetettjeinek és áldozatainak megsegítésére. Elsőként Kaposváron indult el a tanácsadás. Proszonyák Ida, a somogyi megyeszékhelyen a Füredi utca 22. szám alatt működő krízisambulancia vezetője elmondta: eddig közel félezer embert értek el. A krízisambulancián bűnügyi, szociális szakember, pszichológus és jogász segít feltérképezni, s adott esetben kilépni a bántalmazói helyzetből.

– Amikor bántalmazásról beszélünk, a legtöbbeknek a fizikai vagy szexuális erőszak jut eszébe, pedig épp annyira lehet a bántalmazás az érzelmi, a lelki erőszak vagy akár a másik fél anyagi zsarolása is – jegyezte meg Proszonyák Ida. Hozzátette: aki lelki krízisben van, bezárkózik, nincs rálátása a problémára. Van, aki összeszedi a bátorságát és segítséget kér, hogy segítsenek kiutat keresni a helyzetéből.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában