Hóhelyzet

2018.12.15. 08:33

Hóhelyzet Somogyban – folyamatosan új információkkal

Jelenleg is esik a hó Somogyban, szombat éjfélig pedig figyelmeztető jelzést adtak ki a megye egész területére a havazás miatt.

Sonline

Langenhagen, 2018. január 17. Esernyõt tartó nõ gyalogol a sûrû hóesésben az észak-németországi Langenhagenben 2018. január 17-én. (MTI/AP/DPA/Holger Hollemann)

Forrás: MTI/AP/DPA

Fotó: Holger Hollemann

Úthelyzet

20.15

Országszerte továbbra is esik, vagy szállingózik a hó. Az autópályák, autóutak vizesek, nedvesek, a főutak többnyire vizesek, sónedvesek, vagy latyakosak.

A mellékutakon a korábbi és a jelenlegi havazás nyomán téliesek az útviszonyok. Gyenge a légmozgás, vagy szélcsend van, de a nyugati határvidéken helyenként erős szél fúj.A hőmérséklet továbbra is -4 és -1 fok közötti.

15.15

Országszerte továbbra is esik, vagy szállingózik a hó, Keszthely, Marcali és Tamási környékén viszont már megszűnt a havazás.

A közutakon a délutáni órákra sokat javult a helyzet. Az autópályák, autóutak vizesek, nedvesek. A főutak többnyire vizesek, sónedvesek.

A mellékutakon a korábbi és a jelenlegi havazás nyomán téliesek az útviszonyok. Általában latyakos, vizes, illetve sónedves szakaszokon lehet autózni.

Gyenge a légmozgás, vagy szélcsend van, de a nyugati határvidéken helyenként erős szél fúj.

A hőmérséklet továbbra is -7 és +1 fok közötti.

12.00

Országszerte esik, vagy szállingózik a hó, de Tamási és Paks környékén megszűnt a havazás. A gyorsforgalmi utak sónedvesek.

A főutak burkolata többnyire sónedves, vizes, de Kaposvár közelében előfordulnak latyakos, hókásás szakaszok is.

A mellékutakon a korábbi és a jelenlegi havazás nyomán télies útviszonyokra készüljenek! Általában letaposott havas, latyakos, vizes, illetve sónedves szakaszokon lehet autózni.

Gyenge a légmozgás, vagy szélcsend van.

A hőmérséklet -7 és +1 fok közötti.

9.00

Az ország nagy részén havazik, vagy szállingózik a hó. A Dél-Dunántúlon több helyen, Szentlőrinc, Mohács, Pécs, valamint Paks és Kiskunhalas térségében is elállt a havazás.

A gyorsforgalmi utak sónedvesek, a főutak burkolata többnyire latyakos, Keszthely környékén hókásás az utak burkolata.

Az ország nagy részén, az alsóbbrendű utakon a tegnap kezdődő havazás miatt téliesek az útviszonyok. Havas, hókásás, letaposott havas, latyakos szakaszokon lehet autózni.

A látási viszonyok általában kielégítőek, csak Keszthely, Zalaegerszeg, illetve Gödöllő térségében ködös az idő, ott a látótávolság 100 és 300 m közötti.

Gyenge a légmozgás, vagy szélcsend van, de Keszthely és Balatonvilágos térségében élénk szél fúj.

Az ország nagy részén jelenleg is havazik, ezért téliessé váltak az útviszonyok. A prognózis szerint szombat estig még folytatódik az országos havazás, de a Dunántúlon nyugat felől gyengül, éjszaka fokozatosan megszűnik a csapadék.

8.00

Az éjszaka folyamán a havazás átterjedt az északi, északkeleti országrészre. Intenzíven havazik jelenleg Keszthely környékén.

A főutak burkolata a Közép-Dunántúlon, valamint a Dunántúl déli felén már többnyire latyakos. Nyugaton még sok helyen hókásás az utak burkolata, máshol sónedvesek az utak.

Az ország nagy részén az alsóbbrendű utakon téliesek az útviszonyok, havas, hókásás, latyakos szakaszokon lehet autózni.

A látási viszonyok általában kielégítőek Keszthely térségében ködös az idő, ott a látótávolság 100 és 300 m közötti.

Szombat éjfélig figyelmeztető jelzést adtak ki a megye egész területére a havazás miatt, 12 óra alatt 5 cm-t meghaladó friss hó hullhat.

A megváltozott útviszonyok miatt számos baleset történt. A tűzoltókat december 14-e délutánja óta 65 alkalommal riasztották közlekedési baleset miatt. Legtöbbször az útról lesodródott, árokba csúszott, összeütközött járművekhez kellett vonulniuk.

Annak érdekében, hogy ne emelkedjen a balesetek száma, a katasztrófavédelem mindenkitől azt kéri, hogy indulás előtt tájékozódjon a várható időjárási és útviszonyokról, és csak a téli körülményekre megfelelően felkészített, jó műszaki állapotban lévő autóval induljon útnak. Hasznos lehet, ha némi élelmiszert és ásványvizet, plusz kabátot, takarót teszünk a kocsiba. A mobiltelefont töltsük fel, mielőtt útnak indulunk, és a szokásosnál több üzemanyag kerüljön a tartályba, hogy akkor se legyen baj, ha elakadna a jármű.

A rendőrség tanácsai

A csapadékos időjárás a rendőrség felhívja a gépkocsivezetők figyelmét arra, hogy közlekedésük során legyenek tekintettel a korlátozott látási viszonyokra, valamint a csúszós utakra, és a szokásosnál is jóval óvatosabban és lassabban közlekedjenek!

Vezetés közben célszerű a kormányt két kézzel fogni, a könnyebb manőverezés érdekében. A havas, jeges, nedves úton javasolt a nagyobb követési távolság tartása, amely a sebességtől függően akár a normál sebesség háromszorosa vagy ötszöröse is lehet, tekintve, hogy a tapadási tényező csökkenése miatt a féktávolság rendkívüli mértékben megnő. Ilyenkor érdemes az előzést kerülni.

A gyalogosok észlelése esős, illetve havas időben nehezebb, ezért a gyalogos-átkelőhelyeknél vezessenek lassabban, körültekintőbben!

S ne feledjék azt sem, hogy a szélvédők tisztántartása és párátlanítása alapvető fontosságú a biztonságos közlekedés érdekében!

Folyamatosan takarítják a havat az utakról

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei a következő napokban is 12 órás, váltott műszakokban, 0-24 órás szolgálatot biztosítva végzik a szükséges téli útüzemeltetési feladatokat és annak koordinációját. A hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat az előírások szerint az egyes útszakaszok forgalomnagysága és az úthálózatban betöltött szerepük szerint látják el: először az autópályákon, autóutakon és főutakon, majd a felüljárókon és hidakon kezdik meg a beavatkozást, ezt követik a településeket összekötő mellékutak, illetve alacsony forgalmú bekötőutak hóeltakarítása vagy síkosságmentesítése.

Hófúvások idején ugyanakkor a hóeltakarítási munkák szó szerint szélmalomharcot jelentenek, mivel az erős szél folyamatosan visszahordhatja a havat a burkolatra. Ráadásul 30–40 km/órás széllökések felett a hófogó rácsok csak korlátozottan tudják tompítani a hóátfúvás kialakulását, mivel az erős szél nyomán a hófogók is megtelnek hóval, így azon a friss havat át tudja fújni egy-egy erősebb széllökés, ezért a burkolaton a hóeltakarítás után is szinte rögtön újra havas lehet a burkolat, mindaddig, amíg a szél nem áll el vagy mérséklődik.

A téli hóeltakarításban és síkosságmentesítésben dolgozó nehézgépjárművek fordulóköre pedig akár 2–5 óra is lehet, ezen időszak alatt a várható időjárástól függően akár újabb 5–10 centiméternyi hó is hullhat a burkolatra, vagyis újabb beavatkozást kell végeznie a munkagépeknek, amíg a havazás el nem áll, addig pedig téliesebb útviszonyokra és lassabb haladásra kell a közlekedőknek felkészülni.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. valamennyi térségben minden emberi és gépi erőforrásával 0-24 órás szolgálatot teljesít majd az utakon.

A közlekedőktől azt kérik a szakemberek, hogy az esetleges hófúvásban, intenzív havazásban érintett területeken még utazás előtt tájékozódjanak az aktuális út- és látási viszonyokról, valamint forgalmi helyzetről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában