roham

2018.12.17. 11:30

Nélküle nincs ünnep: halvásárlás pontyos céllal

Már a múlt héten megkezdődött a roham a halboltokban. A kaposvári nagypiacon sorok kígyóztak az üzlet előtt, az idén is a pontyból vitték a legtöbbet.

Góz Lilla

Több tucatnyian álltak az utcán arra várva a hideg decemberi reggelen, hogy bejussanak a piac halboltjába.

– Hú, de hosszú a sor – jegyezte meg türelmetlenül egy éppen a végére kerülő vásárló. – Nagyon gyorsan megy, pár perc és bejutunk – mondta mosolyogva egy nyugdíjas nő. Sokan már az ünnepi asztalra valót szerették volna megvásárolni. – Pontyszeletet veszek, azt szeretjük, kirántom, és hozzá krumplisalátát készítek, ez lesz szenteste a menü – mesélte Kiss Kálmánné, hallható nyugodtsággal, hiszen a kipróbált fogások nem fognak majd ki rajta.

– Még mindig a ponty a sláger, az fogy a legjobban – mondta el Kovács Csaba, a halbolt tulajdonosa hozzátette: hekkfilét, harcsát, busát és fogast is vásárolnak náluk.

– A halászlé az ünnepi asztalról nem hiányozhat. Az alapléhez keresnek konyhakészen farkat, fejet, valamint haltejet, ikrát – tette hozzá.

Az idén átlagosan 15-20 százalékkal kell többet fizetni a halért. – Reméljük, nem drágul tovább. Az árnövekedés oka a munkaerőhiány és a megnövekedett járulékos költségek. Sok tógazdaság nagyon nehezen talál halászokat, akikkel dolgozni tudnak – mondta Kovács Csaba. Az élő ponty kilója 1199 forintba, a szeletelté 1950 forintba került kaposvári nagypiac halboltjában. Sokan viszont az ünnepek előtti utolsó napokban vesznek friss halat. Karácsonyig hajnali öttől este nyolcig vannak nyitva, december 24-én pedig délig, hogy minden vásárlót ki tudjanak szolgálni.

– December 23-áig halásszuk le a telelő tavainkat – mondta el Németh István. A Tógazda Halászati Zrt. vezérigazgatója hozzátette: kilenc megyében 45 tavat halásznak le, mintegy 600 tonna étkezési pontyot szállítanak az üzletekbe az ünnepekig.

– A novemberi késő nyári idő nem kedvezett a munkáknak, a meleg miatt két-három hét csúszással kezdtünk, de karácsonyra bőséges halellátás tudunk biztosítani pontyból, harcsából, busából és amurból is- jegyezte meg Németh István.

Az utóbbi években megfigyelhető, hogy itthon is egyre több halat fogyasztanak az emberek, főként pontyot, de van még lemaradás. A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet adatai szerint évente átlagosan 6,5 kilogrammot eszünk évente halfélékből. Még mindig van lemaradásunk a európai uniós országokhoz képest, ahol 24–25 kilogrammot fogyasztanak évente.

Hagyomány a halászlé, eltűnőfélben van sajnos a rácponty az asztalokról

– Karácsony nem múlhat el halászlé nélkül – mondta el Horváth Gábor. A L'Altro Étterem tulajonosa-mesterszakácsa hozzátette: egyszerűen kell elkészíteni a halból készült ételeket, hogy a jellege, íze megmaradjon. A tengeri halakhoz citromot, fokhagymát, petrezselymet, chilit használ, míg a folyami és tavihoz főként paprikás lisztet.

– Sajnos nagyon kevesen készítik a rácpontyot, pedig nagyon finom. Sült lazac hollandi mártással is az ünnepi vacsora egyik ízletes fogása lehet – tette hozzá Horváth Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában