szőrös segítség

2018.12.03. 17:30

Somogyban is egyre népszerűbb a kutyás terápia

Luna volt már oviban, iskolában, baba-mama klubban, de még idősek otthonában is A fekete labrador gazdájával, Teveliné Horváth Melinda kaposvári pszichológussal, terápiás kutya felvezetővel rendszeresen látogatja ezeket az intézményeket.

Andricz Gabriella

Legutóbb a nagyberki és kaposmérői óvodások körében járt, de a kaposvári kórház egyik részlegébe is egyre gyakran ellátogat.

A találkozások sikere abban rejlik, hogy négylábú barátaink képesek ráhangolódni az emberre, átveszik a hangulatát, figyelnek rá, segítik és motiválják őt. A kutya környezetében lévők spontán szeretet megnyilvánulásokat élnek át, ami pozitívan befolyásolja személyiségfejlődésüket.

– Nagyon egyszerű okok miatt hasznos a kutyaterápia. A kutyák olyan mértékű motivációt jelentenek a gyermekek számára, amely nagymértékben elősegíti a feladatok megoldását – mondta a pszichológus. – Az állatok jelenlétében oldódik a szorongás, és a nehezebb kihívások teljesítése is könnyebbé válik. A résztvevők megtanulnak bánni az állatokkal, megismerik a velük való viselkedés szabályait. Néhány foglalkozást követően még azok a gyerekek is feloldódnak, akik alapvetően félnek a kutyáktól. Ráadásul a kutyusok simogatása közben olyan hormonok szabadulnak fel, amelyek a jó közérzetért és a boldogságért felelősek-tudtuk meg a szakembertől.

A kutyaterápia rendkívül hasznos nemcsak az egészséges, hanem a beteg gyerekek esetében is. Beszédfejlesztésnél, érzelmi problémák esetén, mozgáskoordinációs nehézségeknél, viselkedési problémákkal bíró, figyelemzavaros csemetéknél vagy mozgás sérülteknél, esetleg időseknél, akik már kevesebbet mozognak, sétálnak, kevesebb szociális kapcsolattal rendelkeznek, nagyon sok segítséget nyújthat – avatott be a szakember. Megtudtuk, hogy Kaposváron három felvezetővel négy terápiás kutya dolgozik, országosan háromszáz.

A rendhagyó foglalkozásokat kedvelik a résztvevők. A tapasztalat azt mutatja, hogy az óra ideje alatt a gyermekek és a felnőttek még nyitottabbakká válnak, a kutyák jelenléte pedig segít abban, hogy a hangulat oldott legyen. A kutyás terápiát felnőtteknek szóló tréningekbe is előszeretettel beemelik. Az önismereti tréningek mellett a stresszkezelő foglalkozások hatékonyságát is fokozzák a négylábú segítők.

Az állatasszisztált terápiát. mint módszert B. Levinson, amerikai pszichológus dolgozta ki az 1960-as években, először érzelmileg zavart, illetve viselkedési problémákkal küzdő gyerekek gyógyítására . A módszert később kiterjesztette súlyos, gyógyíthatatlan betegek segítésére (enyhítette a depressziót), illetve idősekre, akiknél a magány miatti szellemi és fizikai leépülést tudta gátolni, illetve lassítani az állatterápia segítségével. Úgy vélte, hogy a négylábú segítőn keresztül sokkal egyszerűbben és gyorsabban kiépíthető a terapeuta és a páciense közötti kapcsolat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában