Bárdudvarnok

2019.01.18. 16:13

Az egész falu gyászolja a természetközeli élet elhivatott apostolát

Még nem tért magához a gyásztól Bárdudvarnok. Akik közel álltak hozzá, és akik csak az internetről ismerték a munkásságát, mind egyaránt fájlalják Szombathelyi Tibor elvesztését, akit a közösség motorjaként ismertek.

K.G.

Csak keveseket foglalkoztat most a faluban, hogy mi történt pontosan, mert az általunk megkérdezett bárdudvarnokiak többsége a hirtelen tragédia okozta veszteséget igyekszik feldolgozni. Vasárnap az 53 éves férfi lékfürdőzés közben vesztette életét a saját maga építette halastavában, a birtokán. Rendszeresen megmártózott a jeges vízben.

– Fontosabb most a saját gyászunk – hárította el a közeledést egy, a közelben lakó hölgy, akinek a szemét is elfutotta a könny, amikor Szombathelyi Tiborról kérdeztük.

– Akik ismerték, magukban gyászolnak – mondta a szomszéd fiatalember. – Megrendített a halála. Nagyon kedveltem, bármikor átmehettem hozzá. A munkában sohasem fáradt el. Közben beszélgettünk. Más szemszögből látta a világot, mint a többi ember. Rendkívüli egyéniség volt.

– Mindenkit megrázott a halála, mert „kulcsember” volt a faluban – utalt a helyi közösségben betöltött szerepére Berényi Dorina.

– Dicséretes és mindenképpen tiszteletre méltó, hogy arra tanította az embereket, hogyan lehet megélni a természetben, mert ez bizony nem egyszerű – mondta a zsippói Fülöp Béla. – Sokan a vidéken élők közül sincsenek tisztában ennek fontosságával.

Szombathelyi Tibor nevét az ország 2015-ben ismerhette meg, amikor elindította oldalát az internetes közösségi médiában. Tudatosan vonult vissza a természetbe, és a tapasztalatait kívánta megosztani ember, állat és növény együttéléséről. A szemléletmódváltásban és a szükségletek minimalizálásában látta a jövőt. Ennek jegyében indította az Élet Iskola kezdeményezését. Tizenhétezer követője volt az interneten. Tavaly egy hatalmas ökológiai lábnyomot készített, arra figyelmeztetve: ne tapossa el az emberiség a természetet.

Rengeteg terve volt még, lombházat akart építeni a tónál

Szombathelyi Tibornak rengeteg terve volt még, lombházakat akart felépíteni a halastó mellett, ahol gyerekek és felnőttek táborozhattak volna a természet közelségében. A család szerdán tartott megemlékezést a tónál. Keresik a formáját annak, hogyan ápolhatnák Szombathelyi Tibor emlékét. A férfi állatait a barátja, Kassai Lajos kaposmérői lovas íjász fogadta be. Három tehetséges kislány maradt utána félárván. A család az apa Facebook-oldalán kért segítséget, a lányok édesapjuk barátaihoz és az életiskolásokhoz fordultak. Sokan érdeklődtek, hogyan lehet támogatni őket. Hálásak mindenkinek, aki gondolt rájuk. Édesapjuk halálával nehéz anyagi helyzetbe kerültek, ezért a legnagyobb segítséget az anyagi támogatás jelentené nekik. Sokan kifejezték részvétüket, és biztosították támogatásukról a családot, akik továbbvinnék Szombathelyi Tibor szellemi örökségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában