ha kell bírságolnak

2019.01.24. 14:00

Célvizsgálatokra számíthatnak az építőipari cégek

A megyei munkaügyi hatóság tavaly több mint 20,1 millió forint munkaügyi bírságot szabott ki: 368 dolgozónál tártak fel szabálytalanságot, s 227 munkáltatót érintett az eljárás. Az építőipari cégek idén is célvizsgálatokra számíthatnak.

Harsányi Miklós

– Cégünknél mindenkit törvényesen alkalmazunk, s az egyéb kötelezettségeknek is mindig eleget teszünk – hangsúlyozta Teveli László, a Lengyeltóti Coop Zrt. elnöke. – Az előírások szerint fizetjük ki a dolgozóinkat, s a béremeléstől kezdve a szabadságok kiadásáig is valamennyi szabályt következetesen betartunk.

Fekete foglalkoztatás, zsebbe fizetés: a szakember szerint bizonyos ágazatokban és vállalkozásoknál előfordulhatnak gyanús esetek, időről időre hallani, hogy egyes helyeken csak a fizetés egy részét utalják papíron, s az egyéb juttatást szabálytalanul adják a dolgozóknak. Állítólag az is előfordulhat, hogy két jelenléti ívet tartanak egyes cégeknél, így ha ellenőrzést kapnak, akkor a szabályosan vezetett dokumentumot adják át a revizoroknak. A szakember rámutatott: megoldást jelenthet a szigorú, következetes ellenőrzés.

Kalocsai Bálint, a böhönyei Szabadság Zrt. elnöke kiemelte: a szabálytalan foglalkoztatás minden bizonnyal azokon a helyeken fordulhat elő leginkább, ahol nehéz az ellenőrzés. Az adott vállalkozás és a termelés nincs túlságosan szem előtt, s nem folyamatosan, állandó helyen alkalmazzák a dolgozókat, hanem jobbára időszakosan.

Kalocsai Bálint hangsúlyozta: küzdeni kell a fekete foglalkoztatás ellen, mivel az így előállított értékre nem lehet alapozni, s a nem befizetett adótól, járuléktól elesik a nemzetgazdaság. S ugyanakkor a bejelentés nélkül foglalkoztatott, végső soron átvert dolgozók betegség esetén, illetve nyugdíjazáskor könnyen kelepcébe kerülhetnek, mivel a reméltnél jóval kevesebb járandóságot állapítanak meg számukra.

– A munkavállalók biztonságos foglalkoztatása a társadalom és a nemzetgazdaság egyik legfontosabb érdeke, egyben a munkáltató alapvető kötelessége – közölte a megyei kormányhivatal. – A Kormányhivatal minden esetben szigorúan fellép a jogsértésekkel szemben.

Somogyban két éve 353, 2018-ban 368 munkavállaló esetében tártak fel szabálytalanságot, mindkét évben 227 munkáltatót szűrtek ki. A tavalyelőtti 3,8 millió forinttal szemben tavaly húsz millió-180 ezer forint munkügyi bírságot szabott ki a hatóság. A célvizsgálatok nagy részét a Pénzügyminisztérium határozza meg, s az építőipari ellenőrzéseken kívül 2019-ben tervek szerint az egyszerűsített foglalkoztatást is figyelik a szakemberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában