enyhe tél

2019.01.14. 14:00

Etetni kell a somogyi vadat a télen, de jó kondiban vannak

Jó kondícióban vannak és kevesebb kiegészítő takarmányra van szükségük a vadaknak a somogyi erdőkben. A mostani enyhébb téli időben heti két- három alkalommal táplálják az állatokat. A bőszénfai Vadgazdálkodási Tájközpontban naponta kapnak szemes, szálas és lédús takarmányt.

Góz Lilla

VadetetŽs a b?szŽnfai szarvasfarmon

Érkezik a több zsáknyi kukoricával megrakott lovas szán. A két ló jól ismeri a bőszénfai utat. Amint az etetőkbe került a takarmány, már jöttek is a vályúkhoz a vaddisznók, szarvasok.

– Az állatoknak hőháztartásuk fenntartása érdekében energiára van szükségük, a kukorica kiváló forrás erre – mondta el Nagy János. A Vadgazdálkodási Tájközpont vezetője hozzátette: a szemes takarmányt könnyen el tudja fogyasztani a vad. Kiegészítőként pedig szálas és lédús takarmányt, például szénát, almát, sárgarépát, cukorrépa szeletet is kapnak az állatok.

– Minden nap etetünk a vegetációs idő végétől az új legelők beindulásáig, márciusig – jegyezte meg Nagy János. Hozzátette: mínusz nyolc fok volt eddig a leghidegebb a bőszénfai területükön, ezt az enyhébb telet jól viselik az állatok.

– A téli időszakban a vadas kertekben kétezer állatot etetünk 800-1000 tonna takarmánnyal. A csikorgó hidegekben húsz százalékkal emeljük az adagjukat – mondta el Nagy János.

– A enyhe tél kedvező hatással van a vadállomány kondíciójára, de ilyenkor is rendszeresen etetni kell – mondta el Udvaros Zoltán. A Természetbarátok és Földtulajdonosok Látrányi Vadászegyesületének elnöke hozzátette:tíz és fél ezer hektárnyi területükön hetente két-három alkalommal etetik a vadakat főként kukoricával.

– A jó alapanyag nagyon fontos, csak megfelelő minőségű takarmányt adunk az állatoknak, ami kedvezően befolyásolja az ivarzásukat – tette hozzá. Területeik egy részére automata szórókat telepítettek, amelyek segítségével alkalmanként három kiló kukoricát tudnak kijuttatni. Tíz ilyen berendezést használnak és terveznek még ilyeneket vásárolni. Azokon a helyeken, amelyek nehezen megközelíthetőek traktorral viszik az eleséget a vadaknak az erdőkbe.

A vadak etetésére jellemzően az év százötven napján van szükség. A szakemberek szerint a vadállomány téli takarmányozásának nemcsak azért van jelentősége, mert segít átvészelni a kemény fagyokat, hanem a gazdák érdekeit is szolgálja, mert hozzájárul ahhoz, hogy a vadállatok helyhez kötődjenek és koncentrálódjanak, javuljon a trófeák minősége, és a rágáskárok is csökkenjenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában