influenza

2019.01.25. 17:30

Gyorsan terjed a vírus: kétszer annyian fordultak orvoshoz

Intenzíven terjed az influenza, január 14-20-a között kétszer annyi beteget regisztráltak a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok, mint előtte héten.

Góz Lilla

Valamennyi közigazgatási területen emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva. A 100 ezer lakosra jutó orvoshoz fordult betegek száma Fejér (602), Borsod-Abaúj-Zemplén (554) és Tolna(532) megyében volt a legmagasabb.

Somogyban megduplázott, 53-ról 106-ra nőtt a megbetegedések száma. Mindegyik járásban emelkedést tapasztaltak. A nagyatádiban négyszer, a siófokiban pedig tizenötször magasabb volt a megbetegedések száma az előző héthez képest. A Somogy Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint nem kellett egyik egészségügyi intézményben sem látogatási tilalmat elrendelni. Az influenzaszerű megbetegedések aránya nem érte el a járványküszöböt. A megyében még nem mutatták ki az influenza vírust. Az orvosnál megjelent betegek között nőtt a gyermekek és fiatal felnőttek aránya. Az idősebb korosztályból viszont nem fordultak többen orvoshoz.

A terjedés intenzitása eltérő volt az egyes területeken: a 100 000 lakosra jutó influenzás panaszokkal orvoshoz forduló betegek száma 106 és 602 között változott. A sentinel orvosok által beküldött mintákból kimutatták a H1N1, a H3N2 és az RS vírus. A szakemberek a védőoltás mellett azt tanácsolják, hogy együnk sok gyümölcsöt, vitamindús ételeket, öltözzünk fel rétegesen, valamint gyakran szellőztessünk és mossunk kezet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában