ebösszeírás

2019.01.24. 19:05

Közel száz agarat hoztak el Büssüből az elmúlt évtizedben

Ebösszeírást tartott a göllei önkormányzat és a Kutyatár Egyesület Büssüben. Négy ebet el kellett hozniuk, mert a tartási körülmények nem voltak megfelelőek. A településen kilenc év alatt ezer agarat hoztak el a fajtamentők.

Góz Lilla

Az akció nem titkolt célja az is volt, hogy a felelős kutyatartásra hívják fel a figyelmet. – A kutyatartás viszonyai, és azok felügyelete meglehetősen gyerekcipőben jár hazánkban – mondta el Boncz Edit. a Kutyatár Egyesület elnöke. Az állatvédők testközelből ismerik a büssüi helyzetet, de főként menteni tudnak, alapvető változásokat viszont nem tudnak elérni, hiszen civilként nagyon korlátozottak a lehetőségeik, jogaik.

– Büssü nehéz hely, az egy főre jutó kutyák száma meglehetősen magas, különösen sok ebet találni a közterületeken. Két háznál kifogástalan tartással találkoztunk, a többi ingatlan körül időutazásnak voltunk szereplői, 100–150 évet repültünk vissza – mesélte Boncz Edit. Négy kutyát hozott el, köztük két agarat is, amelyeket az Agár Fajtamentés vett át.

– Onnan van a legtöbb kutyánk, kilenc év alatt körülbelül száz agarat, alkalmanként 10-15-öt hoztunk el Büssüből – mondta el Nagy Henriett. Az Agár Fajtamentés vezetője elmondta: már megismerik őket a településen és mire kiérnek eltüntetik a kutyákat. A kutyák a 14 éven aluli helyi fiataloké a legtöbb esetben, azért mert ők nem büntethetőek.

– Törött lábú, gennyes sebekkel és méhgyulladással rendelkező agarat is hoztunk el. Az egy évesek hat hónapos méretűek, nagyon nehéz rendbe tenni az állatokat. Megjegyezte: Büssü és Szabás tartozik a legkritikusabb helyek közé Somogyban.

– Illegális vadászat miatt tartják őket. Újra nagy divat, hogy pitbullal keresztezik őket. A kutyák által fogott őzek húsát pedig eladják – tette hozzá Nagy Henriett.

– Három évente az önkormányzatoknak kötelező feladata az ebösszeírás – mondta el Tóth Alíz. A göllei önkormányzat szociális ügyintézője hozzátette: annyi joguk van, hogy az ingatlan tulajdonosát felkeresi, a kutya adatait felveszi és ezt aláíratja a tulajdonossal.

– Mind az állategészségügyi hatóságnak, mind a járási hivatalnak is segítséget nyújthat az ebösszeírás adatai – jegyezte meg Tóth Alíz.

– Hiszem, hogy jó példa lehet a többi önkormányzatnak is a büssüi ebösszeírás, minden ember érdeke, hogy normalizálódjanak a balkáni állapotok – vélte Boncz Edit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában