Madarak

2019.01.30. 09:00

Mára eltűnt minden második bíbic és seregély, kevesebb a mezei pacsirta is

A szántóföldi madarak állománya kevesebb mint felére csökkent az Európai Unió országaiban az elmúlt évtizedekben egy friss tanulmány szerint. Az egyedszám drasztikus visszaesésének fő oka a területek intenzív mezőgazdasági felhasználása.

Góz Lilla

Somogy A szántóföldi madarak állománya kevesebb mint felére csökkent az Európai Unió országaiban az elmúlt évtizedekben egy friss tanulmány szerint. Az egyedszám drasztikus visszaesésének fő oka a területek intenzív mezőgazdasági felhasználása.

Szerte az Európai Unióban 1980 és 2016 között az összes szántóföldi madárfaj – mint például a bíbic, a mezei veréb és a seregély – állományának mintegy 56 százaléka eltűnt – derült ki egy európai madármegfigyelő szervezet statisztikáiból.

Az adatbázist a Európai Madárszámlálási Tanács hozta létre, amely egyezik a német szövetségi környezetvédelmi hivataléval. Szerintük a szántóföldi madárfajok csökkenő egyedszámának fő oka a területek intenzív mezőgazdasági felhasználása. Úgy vélik, ezek a számok azért is riasztóak, mert a madarak jelenléte megmutatja, mennyire egészséges egy-egy terület. Az állomány nagyságának visszaesése pedig azt jelzi, hogy sivárrá váltak a mezők és szántóföldek, ahol sok madár nem talál többé költő- és élőhelyet, illetve táplálékot.

– Sajnos tapasztalható, hogy a bokros, sövényes sávokban, a szántóföldek mellett élő madarak száma drasztikusan csökken – mondta el Molnár Marcell. A Magyar Madártani Egyesület kaposvári csoportjának elnöke hozzátette: pintyfélékből, azon belül a tengelicből, zöldikéből és a rovarevők közül a mezei pacsirtából is jóval kevesebbet látni. Megjegyezte: eleinte az gondolták, az enyhe tél miatt jár kevesebb madár az etetőkhöz, de nem emiatt nem látni a tollasokat.

– Két oka van az állomány csökkenésének. Az egyik, hogy minden területet beszántanak, nem hagynak szegélysávot, amely fészkelőhelye a madaraknak. Továbbá a vegyszerezések miatt a rovarok száma is nagy mértékben csökken, ami táplálékként szolgálna – tette hozzá a kaposvári csoport elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában